930×122 CAPRA 5

autobuze

OPRIȚI BĂTAIA DE JOC! GRATIS PENTRU ELEVI!

Bătaia de joc la adresa elevilor de la unitățile de învățământ preuniversitar din Pitești continuă! Deși de la 1 ianuarie 2016 ar fi trebuit să circule gratis cu autobuzul pe o linie Publitrans, elevii primesc doar o reducere de 50%! Motivul îl reprezintă bâlbele autorităților, bâlbe și indecizie care sunt alimentate și de o lege neclară.

Citiți și: E oficial! Autobuze Publitrans la Argeș Mall

CE SPUNE VICEPRIMARUL CORNEL IONICĂ

Viceprimarul Cornel Ionică a anunţat astăzi, în conferință de presă, că a primit un răspuns de la Ministerul Finanțelor Publice cu privire la o întrebare a Primăriei Pitești, întrebare care se referă la subvenţionarea transportului local de călători pentru elevi şi studenţi.

Citiți și: Intervenție surprinzătoare la grădiniță, în Pitești

Ionică a spus că Primăria a cerut lămuriri în contextul în care Legea Educaţiei Naționale din anul 2011 prevede acordarea unei reduceri de 50% din preț pentru elevi, iar pe 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare şi o hotărâre a Consiliului Local Pitești prin care de la bugetul local se suportă 50% din tarif.

„Am primit răspunsul şi este foarte clar: statul trebuie să dea, prin bugetul Ministerului Educaţiei, 50% din tariful unui abonament şi pentru elevi, şi pentru studenţi, iar pentru copiii orfani sau care provin din casele de copii transportul este suportat integral de la bugetul de stat. Prin urmare, aşteptăm să fie alocate resursele financiare necesare şi de la bugetul de stat, deoarece noi ne vom achita de obligaţiile pe care ni le-am asumat.”, a afirmat viceprimarul, arătându-le jurnaliștilor hârtia care, spune el, este de la Ministerul Finanțelor Publice.

CE SPUNE LEGEA EDUCAȚIEI NAȚIONALE

Așa să fie! Dar…

Într-adevăr, Legea Educației Naționale din 2011 prevede la articolul 84, aliniatul (1) că „Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.”. Numai că în ceea ce privește decontarea acestor cheltuieli (adică cine dă banii pentru subvenție) pentru transportul elevilor cu autobuzul nu există prevederi clare, referire limpede în lege existând numai pentru transportul cu trenul și cu metroul: „Cheltuielile aferente facilităţilor acordate elevilor privind transportul pe calea ferată şi cu metroul se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.” (articolul 111, aliniatul (6).

CE SPUNE INSPECTORUL ȘCOLAR GENERAL DUMITRU TUDOSIU

Înainte ca viceprimarul să facă declarațiile de azi, Dumitru Tudosoiu, inspector școlar general al județului Argeș și consilier municipal, a declarat pentru ePitești că „nu se spune în lege că statul trebuie să deconteze jumătate, ci doar că autorităţile locale pot deconta 50% din abonamente. Ceea ce se întâmplă acum în Piteşti, din 2016, ca urmare a deciziei Consiliului Local.”, contrazicând astfel atât opinia viceprimarului, cât și opinia pe care viceprimarul o atribuie Ministerului Finanțelor!

CE SPUNE CONSILIERUL LOCAL MIHAIL TUDOR

Mai înțelegeți ceva? Mai aveți răbdare pentru încă o părere?

Este părerea consilierului municipal Mihail Tudor. Proiectul lui prevedea limpede gratuitate pentru elevi pe autobuzele Publitrans (pe o linie). Ce a ieșit, însă, este o mare și impardonabilă brambureală. O bătaie de joc!

„Deci, până pe 01.01.2016 se deconta 50% conform Legii Educației Naționale, decontare care se făcea prin școli. Puțini beneficiau, însă. Banii veneau tot din bugetul local, Primăria nefăcând demersuri la Guvern ca să primească acești bani.

După 01.01.2016 decontarea trebuia să se facă 100%! Adică 50% conform Legii și alți 50% conform hotărârii de Consiliu Local, prin casele de bilete Publitrans.

Numai că domnul Ionică nu mai vrea acum să deconteze partea de 50% conform Legii, spunând că nu primește banii de la bugetul de stat. Dar nici nu a cerut expres acești bani! După părerea mea și așa cum am discutat la momentul aprobării hotărârii de Consiliu Local, decontarea trebuia să se facă 100% acum, urmând ca jumătate din cheltuieli să fie decontate de Guvern, ulterior.”, ne-a precizat Mihail Tudor. Opinia, ca și în cazul lui Dumitru Tudosoiu, este anterioară declarației de astăzi a viceprimarului Ionică.

CE SPUNEM NOI: PUNEȚI-VĂ DE ACORD ȘI ÎNCETAȚI BĂTAIA DE JOC!

Până una alta, elevii primesc un abonament doar cu o reducere de 50%, nu gratuitate așa cum li s-a promis și cum este corect, dacă suntem logici și drepți, conform Legii Educației Naționale și a hotărârii de Consiliu Local. Enervante și tembele autorități, puneți-vă de acord și încetați bătaia de joc la adresa elevilor și a părinților lor!

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3