NOR CURIER 930X122

focul lui sumedru

SE APRINDE FOCUL ÎN MIOVENI

Se aprinde ”Focul lui Sumendru” în Mioveni. Ca în fiecare an, respectând tradiția populară, locuitorii din Mioveni vor aprinde, în seara de 25 octombrie, ”Focul lui Sumedru” – eveniment care va fi marcat și de autoritățile locale.

Citiți și: Icoană miraculoasă, „tămăduitoare de cancer și boli grele”, ajunge azi în Argeș

Astfel, Primăria Mioveni, Consiliul Local și Centrul Cultural, în parteneriat cu unitățile de învățământ din oraș și cu sprijinul SVSU Mioveni, vor organiza mai multe focuri simbolice în locațiile enumerate mai jos, unde se vor împărți peste 15.000 de covrigi.

Miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.30, vă așteptăm cu mic cu mare la sărbătoarea purificatoare a Focului lui Sumedru!

Citiți și: Exclusiv! Fetița care a căzut iar de la etaj, „e mai critic decât data trecută/Mama țipa foarte tare!”

Locații Focul lui Sumedru – Mioveni, 25 octombrie 2017

– Grădinița Făget – ora 18.30

– Școala Gimnazială Nr.1 Colibași – ora 18.30

– Școala Gimnazială „George Topârceanu” Mioveni – ora 18.30

– Școala Gimnazială Clucereasa – ora 18.30

– Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Mioveni – ora 18.30

– Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni – ora 18.30

– Structura școlii „Liviu Rebreanu” – Racovița – ora 18.30

– Strada Morii (Zăvoi) – Racovița de Sus – ora 19.00.

Obiceiul îşi are originea în îndepărtata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece şi jocuri. Mai târziu, odată cu apariţia religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumită dată.

Creştinii l-au suprapus sărbătoririi Sfântului Dumitru care, după tradiţie, este culegătorul şi strângătorul tuturor pâinilor şi fructelor. Pentru aceasta, pledează şi etimologia cuvântului Sf. Dumitru – Sân’ Dumitru – Sân’ Medru – Sumedru sau Simedru.

Focul are rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar sunt luate de oameni pentru a fertiliza grădinile şi livezile.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90