New Profesional Consult 930 x 122

amenzi

Amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care fac asta!

Amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care fac asta!

Citiți și: Șoferii scapă temporar de scumpiri masive!

Aglomerația rutieră intensă din marile orașe creează dificultăți pentru șoferi, atât în deplasare, cât și în găsirea locurilor de parcare.

Încălcarea regulilor de parcare aduce șoferilor  amenzi și puncte de penalizare conform Codului Rutier.

Citiți și: Codul Rutier e clar: Ai fost prins, te-ai ,,ars”: Amenzi de până la 2.000 de lei pentru șoferi!

Iar constatarea și sancționarea se fac de către agenții de circulație și polițiștii locali.

Blocarea altor mașini este pedepsită suplimentar.

Graba de a ajunge la destinație, dublată de lipsa unui număr adecvat de locuri de parcare, precum și  lipsa educație rutiere (dar nu numai), determină mulți șoferi să își lase autoturismele în locuri în care legea nu permite.

Amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care fac asta!

Parcarea autoturismului în dreptul locurilor deja ocupate de alte mașini este o practică destul de des întâlnită în marile orașe.

Trebuie știut faptul că, într-o astfel de situație, șoferul pus în imposibilitatea de a părăsi locul de parcare din cauza unui vehicul care îi blochează mașina trebuie să apeleze la Poliția rutieră.

Ori la cea locală.

Reprezentanții celor două instituții sunt singurii care pot constata faptul că un vehicul este parcat neregulamentar și pot dispune ridicarea acestuia.

Conform OUG 195/2002 (Codul rutier), ”Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”.

În plus, în baza hotărârilor consiliilor locale, o autoritate asemănătoare au și reprezentanții Poliției locale.

Odată întocmită dispoziția de ridicare, reprezentanții Administrației Domeniului Public ai localității pot proceda la ridicarea mașinii parcate neregulametar.

Evident, pe lângă amendă și puncte de penalizare, șoferii contravenienți vor trebui să achite și taxele aferente ridicării, transportului și depozitării vehiculului lor.

Cumularea mai multor contravenții (cum ar fi situația în care șoferul care a staționat neregulamentar și, în plus, a împiedicat ieșirea unui alt autoturism din parcare sau din curte) se sancționează, pe lângă amendă, cu trei puncte de penalizare.

Nerespectarea acestor reguli este considerată contravenție (oprire neregulamentară).

Și, pe lângă amendă (încadrează la clasa I de sancțiuni), se sancționează cu două puncte de penalizare.

Staționarea neregulamentară este și mai drastic sancționată.

Șoferii care se fac vinovați de săvârșirea acestei contravenții se încadrează la clasa a doua de amenzi și trei puncte de penalizare.

Conform Codului rutier, ”se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare”.

În ceea ce privește constatarea și sancționarea staționării sau opririi unui autovehicul, aceasta poate fi făcută atât de către agenții de circulație, cât și de polițiștii locali.

În zonele de graniță, această competență este extinsă.

Astfel, pot sancționa și polițiștii de frontieră.

Detalii, AICI.

Foto: Descriptiv

555×222 grota rece
Pizza Sapori Italia 570 90