- Publicat de: Madalina Iordachita
- 15-12-2021, ora 8:59
- Știri
Andres Garaiman, un elev remarcabil al Colegiului “Brătianu”!
Andres Garaiman, un elev remarcabil al Colegiului “Brătianu”!
Astăzi îl aducem în atenția dumneavoastră pe Andres Garaiman (foto), un tânăr în vârstă de 19 ani, cu care țara noastră cu siguranță se va mândri în viitor.
OLIMPIC LA MATEMATICĂ
Andres este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Ion C. Brătianu și este unul dintre olimpicii la matematică ai județului Argeș.
Pasionat de științele exacte dintotdeauna, tânărul piteștean a încercat tot timpul să descopere performanța. De-a lungul anilor, a participat la multe olimpiade și concursuri județene, dar și naționale, de unde nu s-a întors acasă cu mâna goală. A obținut pe rând aurul, dar și argintul.
„Dintotdeauna, știința mea preferată a fost matematica. Cele mai importante premii obținute de mine sunt medaliile la Olimpiada Națională de Matematică: medalie de argint și mențiune în 2018 și 2019, medalie de aur și mențiune în 2021.”, ne-a mărturisit tânărul.
INTERNSHIP ÎN GENEVA
De curând, Andres a avut parte de o experiență inedită.
În perioada 7-20 noiembrie 2021, acesta a fost ales să participe în proiectul Romanian High School Students Internship Programme, desfășurat la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Geneva. Din 230 de elevi care au aplicat pentru acest Internship, numai 23 au fost selectați, Andres fiind singurul din Argeș.
Acesta a reușit să treacă de toate probele de selecție și astfel a ajuns să descopere ce înseamnă cercetarea în fizica particulelor.
„Scopul principal al programului a fost ca noi, elevii participanți de liceu, să aflăm mai multe despre ce înseamnă cercetarea în fizica particulelor și să fim atrași spre știință în viitoarele noastre cariere.
Procesul de aplicare pentru acest internship a avut mai multe etape. Printre ele s-a numărat și scrierea unei scrisori de motivație. De asemenea, trebuia să avem 2 scrisori de recomandare de la profesori și să înregistrăm un video în care să explicăm de ce ar trebui să fim aleși de către comitetul organizatoric.”
Odată ajuns la Geneva, la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, olimpicul a fost de-a dreptul fascinat.
„Când am ajuns la CERN, am fost fascinat de atmosfera institutului, de tehnologiile folosite și, mai ales, de oamenii care lucrează acolo. Am avut un program foarte încărcat, dar extrem de interesant, care cuprindea mai multe tipuri de activități.
De obicei, dimineața începea cu lecții și prezentări susținute de profesori români sau de cercetători străini de la CERN, prin care eram introduși în lumea fizicii particulelor și în misiunile de cercetare ale CERN.
Apoi, depinzând de zi, vizitam laboratoare, acceleratoare, detectori, centre de calcul etc. De departe, vizitele mele preferate au fost la Antimatter Factory și la CMS, care este unul din cei mai mari detectori de la CERN, localizat la 100m sub pământ.”
A LUCRAT ÎN ECHIPĂ CU CERCETĂTORI ROMÂNI
Andres a avut ocazia să lucreze în echipă cu cercetători români.
„O altă componentă esențiala a programului a fost împărțirea elevilor pe echipe de câte 2, cărora le-a fost atribuit câte un proiect de cercetare, sub îndrumarea unor oameni de știință de la CERN.
Eu si colegul meu am avut un proiect din departamentul IT al institutului, iar echipa care ne-a ajutat la el a fost compusă în mare parte din cercetători romani, care ne-au făcut să ne simțim ca acasă și ne-au ajutat cu orice problemă pe care nu știam să o rezolvam.
Cu ocazia asta, am putut cunoaște detaliile vieții de cercetător și ne-am simțit și noi ca niște oameni de știință, lucrând zilnic la proiectul nostru. La finalul celor 2 săptămâni, fiecare echipă și-a prezentat proiectul într-o sală de conferințe, iar acum oricine le poate accesa și citi pe pagina indico a programului ROHSSIP 2021.”
TURIST ÎN GENEVA
Pe lângă munca de cercetător, Andres ne-a povestit și despre experiența sa ca turist în Geneva, numit și „orașul bogăției ascunse”.
„Chiar dacă am avut mult de lucru la proiecte și am avut multe sarcini în cele 2 săptămâni, am avut șansa să descoperim și minunatul oraș Geneva, în care a trebuit să ducem la capăt un joc de Treasure Hunt, care ne-a purtat prin toate obiectivele principale ale orașului.
Ca și turiști în Geneva, am avut experiențe de neuitat cu prietenii pe care mi i-am făcut la CERN; cred că cel mai frumos a fost când am vizitat Târgul de Crăciun al orașului, cu câteva seri înainte de întoarcerea acasă.”
PLANURI MĂREȚE DE VIITOR
Am vorbit cu tânărul piteștean și despre planurile sale de viitor, acesta mărturisindu-ne că vrea să studieze în străinătate. Pentru una dintre universitățile alese a dat deja interviul de admitere.
„Legat de planurile mele de viitor, am hotărât să aplic la facultate în afară, pentru că am găsit programe mult mai atractive și mai potrivite pentru mine. De altfel, am ales să aplic la universități străine și pentru faptul că sunt mult mai bine finanțate și dispun de toate mijloacele necesare pregătirii riguroase a studenților.
Pentru una din opțiunile mele, Universitatea École Polytechnique Paris, Franța, am dat deja interviul de admitere și aștept să primesc rezultatul în ianuarie. La această facultate am aplicat pentru Bachelor of Science, un program multidisciplinar de 3 ani, prin care îți poți alege, începând cu anul 2, una din 3 specializări: Matematică Informatică, Matematică Fizică, Matematică Economie. Pe lângă asta, o să aplic și în Olanda, la TU Delft, la programul de Aerospace Engineering.”