930×122 CAPRA 5

somaj ternic

O firmă importantă angajează

ANGAJATORII NU POT CONCEDIA ANGAJAȚII ÎNTORȘI DIN ȘOMAJ TEHNIC DACĂ VOR SPRIJIN DE LA STAT

Dacă vor să beneficieze de anunțatul sprijin de la stat, angajatorii nu-i pot fi concedia până la sfârșitul anului pe angajații întorși din șomaj tehnic.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 din 28 mai 2020 care stipulează acest lucru (publicată în Monitorul Oficial) prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic (propunerea iniţială prezentată joi de premier era de 45%).

Altfel spus, statul plătește pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maxim 2.253 lei), timp de trei luni, angajatorul urmând să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.

Condiția este însă ca angajatorii să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepţie făc lucrătorii sezonieri.

Prevederea se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.

De asemenea, în perioada ulterioară reîncadrării persoanelor care au fost în şomaj tehnic, acestea nu pot fi concediate.

(Foto descriptiv:  GANDUL.INFO)

Eurial 555 x222
570 X 90 POSADA 3