New Profesional Consult 930 x 122

burse

Anunț de ultimă oră! Sunt vizați elevii!

Anunț de ultimă oră! Sunt vizați elevii!

Citiți și: Oficial! Ce se întâmplă cu numărul elevilor dintr-o clasă

Creșterea sumei pentru transportul elevilor navetiști și dublarea alocației forfetare pentru transport sunt două dintr-un total de șapte propuneri pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spune că le-a acceptat după consultările avute pe tema transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Ministrul enumeră, într-un anunț publicat pe Facebook, cele șapte măsuri agreate, printre care apar și o mențiune că alocația nu este impozabilă și nu e luată în calculul veniturilor familiale.

Dar și o notă generică referitoare la “asigurarea cadrului legal care să permită autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse şcolare”.

Citiți și: Alcool, țigări, droguri. Absolut șocant ce se întâmplă în școli

El vorbește despre o “creștere de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu”.

În fapt, este vorba despre o dublare a sumei acordate în funcție de distanța parcursă, suma rezultată putându-se la rândul ei dubla, dar numai condiționat de valoarea abonamentelor.

Cele șapte propuneri de modificare a proiectului de OUG, anunțate de Sorin Cîmpeanu:

1. Creșterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanţa de până la 3 km.

Pentru distanţele ce depășesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru;

2. În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.

În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport;

3. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene;

4. Reglementarea potrivit căreia cuantumul minim să poată fi majorat prin hotarâre a Guvernului pentru a asigura flexibilitate în funcție de evoluția situației economice și sociale;

5. Asigurarea cadrului legal care să permită autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse şcolare pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ, pentru toate nivelurile învățământ;

6. Alocația forfetară este neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau bursei de ajutor social;

7. Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu.

Din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât și pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.

Decontarea se face pe baza documentelor de transport.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90