NOR CURIER 930X122

elevi

Anunț important privind supravegherea video în școli

Anunț important privind supravegherea video în școli

Citiți și: S-a semnat contractul! Vești bune pentru mii de elevi

Într-o opinie oferită la cerere referitoare la utilizarea camerelor de supraveghere în școli, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) punctează necesitatea de a respecta Regulamentul european privind protecția datelor personale (GDPR).

Adică, printre altele, obținerea acordului tuturor persoanelor vizate și informarea clară a celor vizați.

Citiți și: Atenție! Amenzi pentru elevi!

Opinia a fost oferită în contextul vechii legi a educației.

Dacă ne uităm pe actuala lege a educației preuniversitare, observăm că aceasta permite instalarea camerelor cu acordul majorității celor vizați.

Raportul aferent activității pe anul trecut al ANSPDCP oferă informațiile de care școlile care vor să folosească sisteme de supraveghere video în sălile de curs, în noul an școlar, trebuie să țină cont.

Conform documentului, camerele de supraveghere pot fi instalate în școli în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2016/679 și Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Anunț important privind supravegherea video în școli

În ceea ce privește norma europeană, aceasta prevede că obținerea acordului persoanelor vizate (în acest caz, fiind vorba de minori, acordul trebuie exprimat de părinți) este absolut obligatoriu pentru ca sistemele CCTV din școli să poată fi folosite.

De asemenea, același act condiționează prelucrarea acestor date de ,,o informare clară, concisă, într-un limbaj simplu” a celor vizați.

Mai mult, în spațiile monitorizate trebuie instalată o pictogramă adecvată.

Aceasta trebuie să conțină o imagine reprezentativă, poziționată la o distanță rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană.

Anul școlar trecut, un regim diferit l-a avut supravegherea video în sălile de clasă în timpul examenelor naționale.

Însă, cu excepția acestui caz, utilizarea camerelor de supraveghere video în sălile de clasă sau în alte spații din incinta școlii poate fi permisă numai cu consimțământul persoanelor afectate sau dacă există o bază legală expresă pentru această prelucrare.

Detalii, AICI.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90