930×122 CAPRA 5

apel 112

Argeș: O fată de 17 ani a pus Poliția pe jar. A sunat la 112 și a susţinut că e sechestrată

O fată de 17 ani a pus Poliția pe jar. Aceasta a sunat la 112 și a susţinut că ar fi sechestrată.

Citiți și: Accident frontal grav, lângă Pitești, acum! Intervenție de urgență!

Ulterior, apelul a fost întrerupt, iar telefonul a fost închis. În urma cercetărilor, polițiștii au descoperit că apelul fusese făcut de o minoră de 17 din Bughea de Sus.

Fata a recunoscut apoi că nu s-a aflat în pericol și că nu a fost nici victima vreunei infracțiuni. Pentru faptul că a alertat autoritățile fără a avea un motiv fondat, minora a fost amendată cu 4.000 de lei.

Citiți și: Polițiștii amenință! Ce îi nemulțumește

IPJ Argeș precizează:

„În ziua de 19 august a.c., în jurul orei 18:00, în urma unui apel prin SNUAU 112, inițiat de o femeie, prin care solicita intervenția poliției, au fost puse în mișcare resurse însemnate, fără ca solicitarea să fie una reală.

În ziua 19 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost alertați, în urma unui apel primit la 112, de la o femeie, inițial neidentificată, prin care solicita intervenția poliției, deoarece o persoană nu îi mai permite să plece. Imediat, apelul a fost întrerupt, iar telefonul a fost închis.

Deși persoana care a apelat la 112 nu a oferit date suplimentare privind identitatea ei, sau locația în care se află ori împrejurarea în care ar fi lipsită de libertate, în urma activităților desfășurate, a fost localizată zona de unde a fost inițiat apelul, respectiv localitatea Bughea de Sus, și au fost desfășurate o serie de activități prin care a fost identificată persoana care a inițiat apelul, o minoră de 17 ani, din Bughea de Sus.

Aceasta a recunoscut că a apelat 112, nefiind într-o stare iminentă de pericol, după care a închis telefonul, nefiind victima vreunei infracțiuni.

În urma verificărilor efectuate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a celei în cauză, cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform art. 32 din  O.U.G. 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

Cadrul legal, privind apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin SNUAU, a devenit mai strict.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității.

Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble.

Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Exemple de situații de urgență:

– accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

Sancțiunile au fost stabilite prin Legea 36/2020, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

Foto principal: descriptiv/ Sursă: digi24.ro

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90