Donaris 930 x 122

pădure parc

Argumentele Primăriei pentru transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc

Argumentele Primăriei pentru transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc

Citiți și: LIVE, ACUM! Irina Rimes și Zdob și Zdub, show electrizant la Simfonia Lalelelor

Primăria Municipiului Pitești a transmis un comunicat de presă prin care prezintă avantajele ca Pădurea Trivale să ajungă pădure-parc.

Iată care sunt acestea:

Citiți și: S-a întâmplat în Parcul Trivale! Tânăr dubios descoperit cu potențiale substanțe ilegale

,,10 argumente pentru TRIVALE:  PĂDURE – PARC

Factual:

– Pădurea Trivale: 394,16 ha în proprietatea statului, nu a Piteștiului!

– Municipiul Pitești solicită, din această suprafață, trecerea în proprietatea sa publică a 160,7 ha, în zona de pădure în care nu există litigii, pentru a proteja pădurea Trivale de retrocedări – prin HCL nr.416 din 31.08.2023, urmată de HG!

 – Proprietatea privată (573 de ha) din pădurea Trivale nu face obiectul proiectului!

 – NU se poate construi în pădurea statului, indiferent că este pădure-parc sau arie naturală protejată!

– În varianta „arie naturală protejată”, NU se mai poate realiza proiectul Centura de Vest a Piteștiului!

Istoric:

– 2019: Tiberiu Irimia și Narcis Sofianu (PNL) alături de societatea civilă (peste 5500 de semnături) solicită protejarea Pădurii Trivale aflată în proprietatea statului, prin transformarea ei în pădure-parc.

– majoritatea din Consiliul Local (PSD și ALDE) votează însă pentru proiectul Pădurea Trivale – arie naturală protejată.

– 2023: Tiberiu Irimia (PNL) convinge majoritatea din Consiliul Local (PSD, PMP, PNL) de avantajele pădurii – parc.

 – PNL se răzgândește și reia proiectul PSD din 2019, cerând Pădurea Trivale – arie naturală protejată.

Adevărul stă în lege:

– Legea 220/2018 – pădure-parc; legea 220/2018 – arie naturală protejată; Legea 46/2008 – Codul Silvic; Ord. 57/2007

 

Argumentele Primăriei pentru transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc

– Piteștiul urmează modelul de bună practică la nivel național (european):

 – Păduri – parc stabilite prin HG: Suceava (143,925ha), Timișoara (519,8412ha), Buzău (177,7895ha), Râmnicu Vâlcea (46,5552ha), Călimănești (20,35h).

 – Păduri- parc în curs de definitivare: Bârlad (1,9931ha), Novaci, Chiajna, Târgu Mureș, Sângeorgiu, Neptun.

– Suprafețe de păduri retrocedate și transformate în păduri parc: Bistrița – pădurea Schullerwald (30ha), Giurgiu – pădurea Comana (parc natural din 2010), Piatra Neamț (parc tiroliană – cel mai mare din țară).

Notă: Pădure parc – coloana din stânga, Arie naturală protejată – coloana din dreapta

– Suprafețe de păduri retrocedate și în curs de definitivare ca păduri parc: Brașov (1000ha) Solovăstru – Mureș (14ha).

– Municipalitatea piteșteană își dorește ca, în viitor, Pădurea – Parc Trivale să devină Monument Istoric!”, informează municipalitatea.

Notă: Pădure parc – coloana din stânga, Arie naturală protejată – coloana din dreapta

Reamintim că în ședința de Consiliul Local din data de 31 august s-a votat, cu majoritate de voturi, proiectul privind transformarea unei suprafețe de 160 de ha din Pădurea Trivalea în pădure-parc, prin preluarea din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Pitești.

Informații despre acest subiect, în materialul realizat de ePitești, AICI: – Pitești. ,,Cinic”: Pădurea Trivale se transformă în pădure-parc – 

555×222 grota rece

Comentarii

6 comentarii

  • VASILE FULGA spune:

    …….., lasati padurea TRIVALE in pace, nu o distrugeti ! Nu va ajunge ca ati distrus PADUREA TOPANA, fosta „Rezervatie Naturala pentru semintisuri, cu protectie integrala ?”. De ce vreti sa mergeti pe urmele lui …. si a socrului lui …? Nu va ajunge cat ati distrus ?

  • Petre Ionel spune:

    Gentea și cu gașca lui de … trebuie sa lase pădurea Trivale în pacea deoarece este singurul simbol care a mai rămas la Pitesti după ce tot el și cu … lui a distrus echipa și brandul FC Argeș .
    Dacă ești corect și transparent trebuie sz organizez referendum pe aceasta tema deoarece legea îți permite, dar … și smecher cum te crezi vrei sz faci jocul rechinilor imobiliari.
    De ce nu ai curaj sa spui cetățenilor ca aria protejata cuprinde toată pădurea Trivale în suprafață dd 560 hectare , pe când pădurea parc protejează decât 160 hectare care nu reprezinta nici o treime, restul urmând sa o praduiesti tu și cu gașca ta…
    ACEASTA ESTE MARE DIFERENȚĂ PE CARE NU AI CURAJ SZ O SPUI, DAR PITESTENII SUNT OAMENI DEȘTEPȚI SI DE DATA ACEASTA AU SESIZAT … PE CARE O PUI LA CALE.
    Sa speram.ca la anul scăpăm de tine și de gașca ta …, iar tu vei ajunge în … alături dd alți … de talia ta care de asemenea au … acest oraș.

  • Fier Florina spune:

    Pădurea Trivale este Parc ne bucuram mult pentru aceasta decizie. Felicitări Domnului Primar Gentea.

  • Florina spune:

    PĂDUREA TRIVALE ESTE PARC NE BUCURAM ENORM. FELICITĂRI PENTRU ASEMENEA REALIZĂRI DOMNULE PRIMAR GENTEA.

  • Cornel spune:

    Unii comentează fără să citească argumentele pro si contra, doar de dragul de a critica .Cititi, întelegeti ( dacă puteți).Si abia apoi comentați. E bine cum s-a hotărât

  • Basil spune:

    Nici un fir din padure nu trebuie atins . Trebuie sa ramina intacta. Restul sint incercari de a pune stapinire pe teren.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90