Donaris 930 x 122

plata

Atenție! Noi reguli la plata rovinietei!

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de lege care propune un nou sistem de calcul și de stabilire a tarifelor rutiere.

Citiți și: Atenție! Harta camerelor pentru rovinietă în România!

Propunerea MT face distincție între ”mașini mici” și ”camioane”, fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Pe scurt, autoturismele vor ”plăti” pentru gradul de poluare, iar camioanele ”la kilometru”, notează Avocatnet.ro.

Rovinieta, numai pentru vehicule de până în 3,5 tone

Rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față.

Citiți și: Atenție! O nouă rovinietă!

Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) au fost introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare).

Astfel, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al ministrului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplica tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au.

În ceea ce privește vehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone, acestea vor fi supuse unui sistem de taxare diferit, denumit TollRo, care este interoperabil cu sistemele similare din celelalte țări membre ale UE.

Neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei.

În ceea ce privește utilizatorii de vehicule grele, în cazul neachitării, vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat (dar nu mai mult de 1.000 lei), în cazul în care poate fi determinată distanța parcursă și 2.000 lei, în cazul în care nu poate fi determinată distanța parcursă.

Foto descriptiv

gic.ro

Comentarii

Un comentariu

  • un sofer grabit spune:

    Pai ce, alea mai poluante dau altfel in gropi fata de alea nepoluante? Care dracu drumuri? Alea megagaurite? Ca romanii platesc taxa pe gropi, nu pe drumuri.

Donaris 570×90