Donaris 930 x 122

codul rutier

Atenție! Schimbări importante ale Codului Rutier!

Atenție! Schimbări importante ale Codului Rutier!

Citiți și: Codul Rutier 2024. Amendă de până la 2.900 de lei pentru șoferii care transportă așa ceva

Regulamentul de aplicare a Codului rutier urmează să se modifice în curând, anunță Avocatnet.ro.

Mai exact, printre altele, se stabilesc acum regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor.

Citiți și: Schimbări majore privind permisul de conducere!

Schimbările propuse sunt în legătură cu multe aspecte ale circulației rutiere, de exemplu:

1. Se definește intersecția cu sens giratoriu și se stabilesc regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia.

Astfel, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

După cum apare în viitoarea hotărâre, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

2. Se stabilește circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

Permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se va înainta la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

3. Se redefinește expresia „retragerea permisului de conducere”.

Redefinirea e necesară, potrivit inițiatorilor, pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, prevăzute de Codul rutier.

Retragerea permisului se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic ori în cazul în care șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

4. Se completează regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a beneficiului reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Mai precis, în regulament va scrie că “cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, ca acum.

Detalii, AICI. 

Foto: Arhivă/ Descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • mircea spune:

    In Tomânia i.becilii din parlamdnt di guvern in loc sa se ocupe de legi ofgsnice importsnte pdntru tsrs se ocupă de tot feljl de tâmpenii nou impuse în codul rutier

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90