930X122 MAIA

masini

Atenție! Se confiscă mașinile! Măsură extremă, binevenită!

Atenție! Se confiscă mașinile! Măsură extremă, binevenită!

Citiți și: Cele mai sigure mașini în trafic! Teste oficiale!

O nouă propunere de modificare a legislației din domeniul traficului și consumului de droguri apare într-un proiect de lege pus recent în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Printre modificările propuse de MAI se numără majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul îndemnului la consumul ilicit de droguri de risc ori de mare risc.

Citiți și: Taxă specială pentru mașini în orașe!

O altă prevedere este introducerea obligației de confiscare a vehiculelor în cazul traficului de droguri, mecanism juridic menit să contribuie la reducerea mobilității traficanților.

Proiectul legislativ de la MAI vizează atât modificarea Legii nr. 143/2000 pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cât și a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Apare, astfel, un mecanism destinat reducerii mobilității traficanților de droguri.

Acesta implică obligația de confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc ori de mare risc sau care a fost folosit în orice mod pentru săvârșirea faptei.

Confiscarea va fi posibilă, indiferent de cantitatea de droguri de mare risc ce face obiectul infracțiunii.

Apoi, apare incriminarea faptei constând în publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că, prin consum, acestea produc efecte similare drogurilor.

Atenție! Se confiscă mașinile! Măsură extremă, binevenită!

Sancțiunea propusă în acest caz este închisoarea de la unu la cinci ani.

Se reglementează și o circumstanță agravantă.

Este vorba despre deținerea de droguri în vederea consumului într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă.

Sunt vizate și locuri în care elevii, studenții și tinerii desfășoară activități educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora.

Pe de altă parte, modificările aduse Legii nr. 194/2011 vizează, întâi de toate, reglementarea unei noi fapte penale.

Aceasta este similară celei propuse a fi reglementată în Legea nr. 143/2000.

Legea constă în îndemnul unei persoane la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, ce se va pedepsi cu închisoarea de la unu la trei ani.

Se introduce în Legea 194/2011 și incriminarea punerii la dispoziție a unor locuințe/ localuri/ locuri amenajate pentru consumul substanțelor interzise.

De asemenea, și administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, a unor astfel de substanțe va duce la incriminare.

Detalii, AICI.

Foto: Arhivă/Descriptiv

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90