- Publicat de: Andreea Mateica
- 20-07-2024, ora 17:26
- Știri, Știri
Atenție, șoferi! Noile proceduri pentru recuperarea permisului
Atenție, șoferi! Noile proceduri pentru recuperarea permisului
Citiți și: Riști amendă de până la 10.000 de lei și dosar penal!Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență care aduce modificări legii circulației.
În 2024, șoferii din România care au permisul suspendat pentru consum de droguri sau alcool au de respectat o serie de noi obligații pentru a-și redobândi dreptul de a conduce, conform noilor modificări legislative.
Citiți și: Atenție! Act obligatoriu de la 1 decembrie!În medie, peste 20% din testele antidrog s-au dovedit a fi fals pozitive.
Ceea ce înseamnă că 2 din 10 șoferi au avut permisul suspendat luni de zile pe nedrept.
Principalele obligații și proceduri pe care trebuie să le urmeze acești șoferi:
–Testare preliminară și suspendare:
Dacă un șofer este testat pozitiv pentru substanțe interzise sau alcool în timpul unui control rutier, permisul său este suspendat pe loc.
Șoferul este obligat să meargă la o unitate medicală, însoțit de un polițist, pentru prelevarea de mostre biologice (sânge).
–Analiza mostrelor biologice:
Dacă testul rapid indică prezența substanțelor interzise sau a alcoolului peste limita legală, mostrele de sânge sunt trimise la laborator pentru analize detaliate.
Rezultatele acestor analize trebuie să fie disponibile în maximum 72 de ore. Dacă rezultatele nu sunt gata în acest interval, șoferul își recapătă permisul automat.
–Recuperarea permisului:
Permisul auto va fi reținut doar 3 zile, în cazul în care analizele toxicologice nu sunt gata în termenul stabilit sau dacă nu se comunică rezultatele în acest timp.
Șoferul poate depune o cerere la Poliție pentru a recupera permisul dacă rezultatele întârzie mai mult de 3 zile.
–Măsuri legale ulterioare:
Dacă analizele confirmă prezența alcoolului (peste 0.80 gr./l în sânge) sau a substanțelor psihoactive, se vor aplica măsurile legale corespunzătoare, inclusiv întocmirea unui dosar penal.
Șoferii sancționați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul la finalul perioadei de suspendare fără posibilitatea de reducere a acesteia.
În cazul unei infracțiuni confirmate de instanța de judecată, suspendarea permisului va continua până la finalizarea procesului și executarea pedepsei.
Acesta poate dura de la 1 la 2 ani sau mai mult.
-Proceduri în instanță:
Dacă un șofer este trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor, procesul poate dura între 6 și 12 luni, iar în unele cazuri chiar mai mult, timp în care permisul rămâne suspendat.
Pentru faptele care implică substanțe interzise, pedeapsa poate ajunge până la 5 ani de închisoare cu executare.
Aceste măsuri au fost implementate pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și pentru a corecta procedurile anterioare.
Atenție, șoferi! Noile proceduri pentru recuperarea permisului
Sursa: Promotor.ro
Foto: descriptiv