New Profesional Consult 930 x 122

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România

Avertisment. Românii au acces doar la medicamente scumpe!

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că, în ultimii ani, peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cele mai mari scumpiri! Pentru ce plătim cel mai mult la magazin

Acest lucru a făcut ca pacienţii să aibă la dispoziţie medicamente inovative, cu un preţ mai mare, dar să nu aibă acces la medicamente generice care sunt cu până la 80% mai ieftine.

De vină pentru acest paradox ar fi politicile de preţ şi de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creşterea accelerată a costurilor de producţie, generată de pandemie şi de războiul din Ucraina, mai notează sursa citată.

Citiți și: Criză în farmacii!

În momentul în care pacienţii nu găsesc medicamentele ieftine, cu siguranţă vor renunţa la tratament.” este afirmația sumbră făcută de preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat de Agerpres.

În acest context, APMGR solicită Guvernului României implementarea mai multor măsuri, printre care ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 lei, şi alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3