- Publicat de: ePitești
- 26-01-2024, ora 15:03
- Știri
Bursele elevilor, pe masa Curții Constituționale. Atac de la Avocatul Poporului
Bursele elevilor, pe masa Curții Constituționale. Atac de la Avocatul Poporului
Citiți și: Veste de ultimă oră pentru toți elevii din România. Decizie neașteptatăAvocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională a României (CCR) noua lege a învățământului preuniversitar.
Acesta consideră că bursele de merit ar trebui date în funcție de rezultatele evaluării performanțelor școlare ale elevilor.
Citiți și: Argeș. Elevi de la „Brătianu” au mers la închisoareNu unui număr minim dintr-o clasă, ca acum.
În prezent, potrivit noii legi a învățământului, sunt alocate burse de merit pentru minimum 30% din elevii dintr-o clasă.
Indiferent de notele obținute de aceștia.
Mai precis, e luat în discuție articolul 108 al acestei legi.
La alineatul 12 al articolului menționat, Legea învățământului preuniversitar stabilește că:
,,Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:
bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
Avocatul Poporului e de părere că această reglementare ,,deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevii cu performanțe slabe să beneficieze de o bursă de merit”.
Asta se-ntâmplă în condițiile în care același articol stabilește că bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor.
Bursele elevilor, pe masa Curții Constituționale. Atac de la Avocatul Poporului
Așadar, cu toate că bursa de merit e gândită pentru stimularea performanței elevilor, prevederile criticate de Avocatul Poporului dau posibilitatea și elevilor cu note mici să obțină o astfel de bursă, acordarea ei fiind bazată doar pe apartenența la un grup (30% din elevii din clasă).
,,Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocraţiei, specific sistemului public de educaţie”, apare în motivarea Avocatului Poporului.
Pentru că bursele de merit se dau acum pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, sunt cazuri în care beneficiază de ele elevi ce au medii mai mici de nota 5.
Mai precis, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, 1,84% din totalul burselor de merit sunt alocate mediilor sub nota 5.
Detalii, AICI .