SMART KIDS 930X122

super lună

SPECTACULOS! SUPER LUNA

Super Luna. Luna va ajunge astăzi cel mai aproape de Pământ, precedentul eveniment de acest gen desfășurându-se în anul 1948. Perigeul Lunii va avea loc azi la ora 13:23, însă fenomenul va fi observat în timpul nopţii. Următorul an în care va putea fi observată Super Luna va fi 2034.

Citiți și: EVENIMENT ASTRONOMIC: SIMULTAN SUPER LUNĂ ȘI ECLIPSĂ DE LUNĂ

Termenul de Super Lună denumeşte o Lună Plină care se află mai aproape de Pământ decât în mod obişnuit. Orbita Lunii este eliptică, una dintre părţi (perigeu) fiind cu peste 48.000 de km mai aproape de Pământ decât cealaltă parte (apogeu).

Cuvântul „syzygy” este denumirea ştiinţifică pentru momentul în care Pământul, Soarele şi Luna se aliniază atunci când Luna orbitează Pământul. Când apare fenomenul perigeu-syzygy al sistemului Pământ-Lună-Soare, iar Luna se află în partea opusă Pământului faţă de Soare, asistăm la Super Lună.

O Super Lună poate fi vizibilă cu 14 până la 30% mai mare şi mai luminoasă decât o Lună Plină, însă nu întotdeauna se poate observa diferenţa, deoarece surplusul de luminozitate generat de fenomen poate fi mascat de nori sau de luminozitatea artificială a oraşelor. În serile când Luna se află aproape de orizont este posibil efectul supranumit „iluzia Lunii”: astrul poate părea neobişnuit de mare privit printre copaci, clădiri sau diverse obiecte de fundal, dar este doar o iluzie optică. (Sursa: http://www.evz.ro/, editarea și titlul: http://epitesti.ro/, foto: playtech.ro)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90