pizzeria sapori  930 122

asia

Cea mai periculoasă specie de țânțari a ajuns în România!

Cea mai periculoasă specie de țânțari a ajuns în România!

Citiți și: Cenușa acoperă un oraș din România: Locuitorii îndemnați să stea în case!

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat recent că țânțarul-tigru (Aedes albopictus) s-a stabilit deja în mai multe țări europene.

Este vorba inclusiv de România, notează antena3cnn.ro.

Citiți și: Magazinele românești, invadate de ouă din Ucraina!

Se adaugă țări precum: Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania.

Această specie invazivă este originară din Asia.

Țânțarul-tigru a fost semnalat și în alte țări europene precum Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia.

Expansiunea sa este facilitată de schimbările climatice, care au creat condiții mai favorabile pentru reproducerea și supraviețuirea acestor insecte.

Țânțarii-tigru sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a transmite boli virale grave, inclusiv febra dengue, chikungunya și virusul Zika.

Aceste boli, care erau până recent specifice anumitor zone din Africa, Asia și America, reprezintă acum o amenințare reală și pentru populația europeană.

Cea mai periculoasă specie de țânțari a ajuns în România!

Febra Dengue

Febra dengue este o boală virală care provoacă simptome precum febră mare, dureri de cap severe, dureri articulare și musculare și erupții cutanate.

În cazurile severe, poate provoca hemoragii și poate fi fatală.

Virusul Chikungunya

Virusul chikungunya provoacă febră bruscă și dureri articulare severe, care pot persista timp de luni sau chiar ani. Alte simptome includ dureri musculare, dureri de cap, greață, oboseală și erupții cutanate.

Virusul Zika

Virusul Zika este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca malformații congenitale grave, cum ar fi microcefalia, la nou-născuți.

Simptomele infecției cu Zika includ febră ușoară, erupții cutanate, conjunctivită, dureri articulare și musculare.

„Europa constată deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone care nu erau anterior contaminate și să infecteze mai multe persoane cu boli precum dengue.

Creșterea numărului de călătorii internaționale din țările unde febra dengue este endemică (are specificitate teritorială, n.r.) va spori, de asemenea, riscul de cazuri importate și, în mod inevitabil, riscul de apariție a unor focare locale”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, potrivit sursei citate.

Foto: antena3cnn/ hepta / ABACA Press / Cristophe Geyres

HerasMed (555 x 222 px)
570×90 MAIA