930X122 MAIA

elevi

Decizii finale pentru începerea școlii

UPDATE, 1 septembrie, ora 10.04:

Citiți și: Argeș. Scandalos ce s-a întâmplat la o școală!

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă au susținut în urmă cu puțin timp o conferință de presă în care să prezinte deciziile finale în ceea ce privește începerea noului an școlar.

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, rămân deschise creșele și grădinițele, iar toți elevii intră în online, cu excepția învățământului special.

Citiți și: Schimbare importantă în școli!

După depășirea ratei de infectare nici activitățile remediale nu se vor mai putea desfășura.

Purtarea măștii în curțile și spațiile școlii nu este obligatorie, cu excepția festivităților.

APARIȚIA CAZURILOR DE ÎMBOLNĂVIRE ÎN ȘCOLI

La apariția unui caz de îmbolnăvire într-o unitate de învățământ, fie că a fost testat în școală și diagnosticat, fie că DSP sau părintele a anunțat școala că unul dintre copii s-a îmbolnăvit, elevii din clasa respectivă vor continua învățământul online 14 zile, dar se poate reveni fizic la școală în ziua a 8-a, după testarea negativă. Testarea se va realiza în școli sau cu ajutorul echipelor mobile.

În cazul în care există părinți care refuză testarea, acești elevi vor continua în online până în ziua 14.

Pentru elevii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, la apariția unui caz pozitiv în școală există două situații:

– copiii vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și fac dovada aflării într-una dintre cele două situații pot continua să învețe fizic

– ceilalți copii trec în învățământ online pentru 14 zile

Orele de educație fizica se vor desfășura fără mască de protecție în spațiul închis, atunci când rata de infectare este sub 2 la mie, iar când rata depășește acest prag orele se vor desfășura tot fără mască de protecție, dar în exterior. Când vremea nu va permite acest lucru, orele de sport se vor reprograma sau înlocui cu alte activități.

În funcție de rata de infectare, în ziua de vineri fiecare școală va lua decizia cum va funcționa săptămâna viitoare.

Știrea inițială, 31 august, ora 10.22

În acest moment, la Ministerul Sănătății are loc o ședință între ministrul Educației, ministrul Sănătății, șeful DSU – Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare – medicul Valeriu Gheorghiță și un reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), cu privire la modul în care noul an școlar va debuta din 13 septembrie, în contextul pandemic.

Astfel, miercuri va putea fi emis ordinul comun de miniștri între ministerul Sănătății și cel al Educației care urmează să prevadă exact în ce condiții va debuta acest nou an școlar.

Înainte de începerea ședinței, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a adus câteva lămuriri cu privire la începerea noului an școlar.

Părinții vor primi un formular în legătură cu vaccinarea copiilor. Aceștia vor avea acum trei variante de răspuns: „Da”, „Nu” și „Nu sunt încă decis”.

CENTRE DE VACCINARE ÎN ȘCOLI

În școli vor fi organizate 650 de centre de vaccinare, cu peste 815 de fluxuri disponibile.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că 180.000 de angajați din învățământ sunt deja vaccinați, iar numărul lor s-ar putea să fie și mai mare. Dacă vorbim de elevi, mai cu seamă de cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, puțin peste 4 % sunt vaccinați cu schemă completă.

Tot ministrul Educației propune ca elevii și profesorii să fie testați numai dacă este nevoie. Și acest aspect urmează să fie stabilit în ședința de astăzi.

Cu privire la măștile pe care elevii au voie să le poarte, există anumite contradicții între ministrul Educației și ministrul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu recomanda purtarea măștilor chirurgicale, în timp ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat, luni seara, la Digi24 că, pentru clasele primare se va permite atât măști textile, cât și măști medicale, dar în cazul claselor gimnaziale și liceale va fi impus portul măștilor de uz medical.

Un lucru deja stabilit este faptul că elevii vor putea merge fizic la școală până când rata de incidență va depăși 6 la mia de locuitori.

Foto: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90