- Publicat de: ePitesti
- 5-07-2024, ora 13:45
- Știri, Știri, Video
Descoperire în premieră mondială! Imagini cum nu au fost filmate niciodată
Descoperire în premieră mondială! Imagini cum nu au fost filmate niciodată
Citiți și: VIDEO: PEŞTE DE PE VREMEA DINOZAURILOR, DESCOPERIT ÎN ARGEŞAspretele, o fosilă vie care a supraviețuit încă din vremea ultimilor dinozauri, a fost filmat pentru prima dată pe timp de noapte în habitatul său natural.
Specia rară a fost descoperită în râul Vâlsan, județul Argeș, potrivit hotnews.ro.
Această realizare unică, însă, a scos la iveală o problemă alarmantă: lipsa puietului, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la supraviețuirea speciei.
Un pește nocturn, critic periclitat
Specia, activă în special noaptea când își caută hrana, este critic periclitată.
Asta deși întregul său areal se află sub protecția unei rezervații naturale și a unui sit Natura 2000.
Ziua, aspretele stă ascuns sub bolovani în apele repezi curgătoare.
Vâlsanul este singurul râu de pe planetă unde acest pește mai poate fi găsit, conform unui comunicat transmis de Fundația Alex Găvan, inițiatoarea programului „Aspretele Trăiește”.
Fundația desfășoară, în perioada iunie – iulie 2024, pescuit științific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi, ca parte a etapei finale de evaluare a efectivelor speciei, activitate întinsă pe o perioadă de trei ani.
Ca rezultat parțial, zilele acestea s-au identificat 55 de exemplare de asprete.
Peștii au fost descoperiți în șase stații de pescuit științific, pe o lungime de râu de 16 kilometri, între satele Brădetu și Vâlsănești.
Descoperire în premieră mondială! Imagini cum nu au fost filmate niciodată
Pe 27 iunie, în jurul orei 22, în satul Mușătești, județul Argeș, s-a efectuat prima pescuire științifică pe timp de noapte pentru inventariere, de la descoperirea speciei în 1956.
Biologii Nagy Attila (PhD) și Mircea Mărginean au identificat cinci exemplare adulte, dar niciun juvenil.
De asemenea, pe 30 iunie, biologii Falka Istvan (PhD) și Arthur de Bruin au identificat alte două exemplare de asprete în râul Vâlsan, la Brădetu.
Nici atunci nu s-a descoperit puiet.
Lipsa puietului: un semnal de alarmă
În 2022, din 57 de aspreți găsiți în 10 stații de pescuit, doar șase erau juvenili, câte unul identificat per stație.
În 2023, nu s-a găsit deloc puiet în cadrul acțiunilor de inventariere a speciei.
În campania de pescuit științific de anul acesta, din cele 55 de exemplare identificate până acum, niciunul nu este puiet.
„Deși numărul de aspreți găsiți a crescut per total de la an la an, lipsa identificării puietului este extrem de îngrijorătoare. Dacă acest fapt va persista și în anii următori, sunt riscuri mari ca aspretele să dispară pentru totdeauna. Exemplarele identificate până în prezent vor muri, în mod natural, în următorii 4-5 ani, iar dacă nu mai sunt juvenili care să atingă maturitatea și, astfel, să se poată reproduce, specia dispare”, avertizează comunicatul fundației.
Cauzele declinului speciei
Specialiștii indică mai multe cauze care contribuie la dispariția juvenililor de asprete și, implicit, a întregii specii:
– Spălările de fund ale lacului de acumulare Vâlsan, efectuate de către Hidroelectrica fără a lua în considerare prezența ariilor protejate.
– Poluarea râului datorată stației de epurare de la Brădetu, care este subdimensionată, și a stației vechi de epurare care a deversat, în mod ilegal, în râu până în martie 2024.
– Lipsa canalizării din comunele Brăduleț și Mușătești.
= Temperaturile ridicate din ultimii ani, cauzate de schimbările climatice și de debitul ecologic insuficient asigurat de către Hidroelectrica.
– Fragmentarea habitatului de către bariere artificiale aflate la Brădetu, dintre care unele nu își mai îndeplinesc funcția inițială.
Un apel urgent pentru salvarea aspretelui
„Chiar este o cursă contracronometru pentru a salva aspretele, o cursă contracronometru ce nu poate fi câștigată fără existența unui râu curat și sănătos, cu debit ecologic asigurat conform legii de către Hidroelectrica, un râu de care autoritățile locale să aibă grijă și care să nu mai fie o groapă de gunoi. Altfel, pur și simplu, va fi o crimă cu premeditare”, a declarat Alex Găvan, conservaționist și fondator al proiectului „Aspretele Trăiește”.
Acțiunile urgente și coordonate sunt esențiale pentru a asigura supraviețuirea acestei specii unice și valoroase pentru biodiversitatea europeană.
Imagini: hotnews.ro
Foto principal: Descriptiv