EcoMoto 930×122

galeria de artă

Descoperire uluitoare despre România, în Pitești!

Descoperire uluitoare despre România, în Pitești!

Citiți și: PROIECT PENTRU GALERIA DE ARTĂ

Renovarea unei clădiri monument de patrimoniu național din centrul Piteștiului a dus la descoperirea unor adevărate comori artistice ascunse de-a lungul timpului.

Imobilul, proiectat de celebrul arhitect Ion Socolescu în 1886, a fost inițial sediul Primăriei Pitești.

Ulterior, clădirea a devenit Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, închinată celebrului pictor piteștean.

Lucrările de renovare, care sunt aproape finalizate, au dezvăluit o serie de picturi și opere de artă care au fost ascunse sub straturi de tencuială sau vopsea timp de zeci de ani.

Printre descoperiri se numără picturi originale datând din anii 1885-1886.

Dar și o lucrare remarcabilă ce prezintă stema României.

Execuția lucrărilor de la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” este, în acest moment, la 95%, urmând a se finaliza în luna iunie, conform reprezentanților Consiliului Județean Argeș.

După o lungă perioadă de timp ne apropiem de finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurere a unei adevărate bijuterii arhitectonice a Piteștiului și Argeșului. Intervenția, în ceea ce privește structura de rezistență, instalațiile, acoperiș, inclusiv tencuială, era absolut necesară” (…).

Față de documentația inițială au fost și lucruri neprevăzute, care au apărut pe parcursul lucrării. În interior, pereții erau acoperiți cu un strat de vopsea, probabil între anii `50-`70. După înlăturarea acestui strat de vopsea s-au găsit componente artistice, picturi originale realizate la 1885, ulterior în 1886 clădirea fiind dată în folosință. A fost o surpriză pentru toată lumea“, spune Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, instituție care are în subordine Galeria de Artă, potrivit adevarul.ro.

Una dintre cele mai semnificative descoperiri este o pictură ce reprezintă stema României, iar altele includ lucrări de artă modernă și contemporană semnate de mari pictori români precum:

Descoperire uluitoare despre România, în Pitești!

– Nicolae Grigorescu,

– Nicolae Tonitza,

– Ștefan Luchian și mulți alții.

Aceste opere vor fi expuse în galeria de artă.

Ele vor fi disponibile pentru vizitare publicului pe parcursul acestui an, după o pauză de cinci ani.

Renovarea acestui monument istoric nu doar că a adus la lumină opere de artă uitate, dar a transformat și clădirea însăși într-o operă de artă.

Pereții interiori, care au fost odată simpli, acum sunt însuflețiți de frumusețea și bogăția picturilor originale.

Acestea transformă Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” într-un loc de excepție pentru iubitorii de artă din întreaga regiune.

Sursa și foto articol: adevarul.ro

Foto principal:

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3