- Publicat de: ePitești
- 19-04-2016, ora 12:51
- Știri
E JALE! CONTROL LA CANTINELE ȘCOLARE DIN ARGEȘ
Prefectul de Argeş, Cristian Soare, a anunţat astăzi că verificările în şcoli şi la firme de catering care asigură hrana pentru elevii din judeţ au fost finalizate. Potrivit prefectului, au fost controlate 116 unități de învățământ, agenți economici și alte entități, după cum urmează: 79 de unități de învățământ (grădinițe – 30, școli – 20, licee/colegii – 11, alte forme de organizare (centre de zi, unități de îngrijire copii, centre școlare de educație, asociații) – 18; agenți economici – 30 de unități; alte entități (asociații de părinți, cabinete individuale) – 7 unități.
Citiți și: Pericol în Argeș! Șofer fără permis, prins în plină acțiuneAu fost date 29 de amenzi, în valoare de peste 116.000 de lei și 80 de avertismente. Potrivit sursei citate, în două cazuri a fost suspendată activitatea (Școala nr. 16 „I. L. Caragiale” din Pitești și Unitatea de Îngrijire Copii S.C. ABC Elefantul Cici Club și After School S.R.L. din Câmpulung Muscel). La două unități au fost găsite produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, acestea fiind retrase de la consum (cantina Direcției Județene pentru Sport și Tineret de la Școala nr. 2 „Ion Minulescu” din Pitești și S.C. Agro Industrial Investment S.R.L.).
Alte deficiențe constatate, conform prefectului de Argeș:
Citiți și: Pericol în Argeș! Doi șoferi turmentați prinși de poliție-nu se efectuează triajul personalului (3 cazuri); nu se păstrează probele alimentare din meniurile servite (6 cazuri); masa se servește în sala de clasă, neexistând o sală de mese (4 cazuri); lipsă autorizație sanitară de funcționare pentru obiectul de activitate desfășurat (7 cazuri); nu se calculează necesarul zilnic de calorii și substanțe nutritive (6 cazuri); nu se avizează meniul de către un cadru medical (5 cazuri); neinformarea consumatorilor cu privire la cantitatea netă, alimentul servit, indicație alergeni (30 de cazuri); lipsă analize coprobacteriologice și coproparazitologice pentru personalul care servește masa sau lipsa controlului medical periodic (5 cazuri); transportul hranei la unitatea de învățământ se face necorespunzător (1 caz);
-personalul de deservire nu are cursuri de igienă (9 cazuri); lipsă proceduri operaționale pentru cadrele didactice care desfășoară activitatea de verificare a servirii mesei (11 cazuri); nu se face dovada realizării dezinfecției, dezinsecției și deratizării (13 cazuri); nerespectarea termenului de completare și de transmitere în format electronic a elementelor din contractele individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților (21 de cazuri); lipsă cursuri securitate în muncă (11 cazuri); lipsă autorizație de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă (9 cazuri); lipsa regulamentului de funcționare/ordine interioară (4 cazuri); lipsă buletin de analiză privind potabilitatea apei – sursă proprie (1 caz).
„Rezultatele controalelor au arătat că există deficiențe majore în modul de organizare și servire a mesei în școli pentru programele educaționale alternative, fie că hrana este preparată în incinta școlii, fie că aceasta este furnizată de operatori autorizați (firme de catering). Nici școlile, și nici autoritățile administrației locale nu au fost pregătite în a implementa în școli aceste programe educaționale alternative, și mă refer aici la furnizarea de servicii de servire a mesei în școli. Vom face o comisie formată din specialiști de la Direcția Sanitară Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar și Inspectoratul de Muncă pentru elaborarea unei metodologii de avizare a unor astfel de activităţi. De asemenea, controalele vor fi reluate periodic.”, precizează prefectul Cristian Soare. (Foto Arhivă: adevarul.ro)