Donaris 930 x 122

    Vezi-normele-pentru-Prima-Casa

    Șanse mai mici la Prima Casă 4

    Statul nu vrea să dea bani noi pentru programul Prima Casă şi încearcă să retragă jumătate din garanţiile acordate până acum pentru a le redistribui băncilor pentru credite noi. Steven van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank spune că noua formulă nu este posibilă fără o creştere a costurilor.

    Bancherii discută împreună cu reprezentanţii statului noua formulă în care va continua programul Prima Casă. Varianta vehiculată până acum, reducerea la jumătate a garanţiilor statului folosite în program până acum şi utilizarea acestora pentru garantarea unor noi credite, presupune costuri mai ridicate fie pentru bănci, fie pentru clienţi, spune Steven van Groningen.

     

    „Situaţia cu Prima Casă e complicată. Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări. A propus să folosim 50% din garanţiile existente pentru creditele din viitor. Acest lucru este destul de complicat. În primul rând, portofoliul existent care este acum garantat 100% va fi garantat doar 50%, retroactiv. Aceasta evident că afectează profilul portofoliului”, a spus preşedintele Raiffeisen.

    Procesul presupune creşterea costurilor pentru bancă, care în noua situaţie trebui să îşi asume riscuri mai mari pentu toate creditele acordate (vechi şi noi). Costurile ar trebui teoretic recuperate de la clienţi, însă statul se opune majorării marjelor de dobândă. Astfel că sunt două posibilităţi: costul să fie suportat de client sau de către bancă.

    Raiffeisen a lansat recent un nou produs de creditare destinant achiziţiei primei locuinţe (Prima Ta Locuinţă) cu marjă de dobândă apropiată de cea a programului guvernamental. Van Groningen spune că am putea vedea mai multe mişcări de acest gen în piaţă de la băncile care nu sunt interesate de continuarea programului Prima Casă în formula vehiculată acum.

    „Dacă guvernul vrea să rămână la acelaşi nivel de costuri, atunci poate că sunt bănci care nu mai sunt interesate şi mai bine vin cu produsele proprii. Sunt convins că toate băncile fac acum calcule”, a explicat acesta.

    Singura problemă pentru clienţii noi este aceea a prezentării unui avans mai mare, limita minimă pentru programul propriu Raiffeisen fiind de 15%.

    Oficialul Raiffeisen mai spune şi că Prima Casă a fost un program „pentru o situaţie deosebită, prin care Guvernul a vrut să stimuleze piaţa creditării şi piaţa imobiliară (…) Sunt convins că toate băncile se uită acum la alternativele cu care pot să vină pentru clienţi în cazul în care programul nu continuă”. Şeful Raiffeisen România spune că nu s-a luat încă o decizie cu privire la alinierea băncii la noul program şi că băncilor li s-a oferit liberatea de a alege dacă se înţeleg sau nu cu guvernul.

    Acesta a amintit şi de propunerea bancherilor de a face de la început un program garantat 50% de către stat şi cu un plafon mai mare, de 100.000 euro. Costurile stabilite de bănci în situaţia respectivă ar fi fost corelate cu riscurile asumate.

    Sursa: money.ro

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90