New Profesional Consult 930 x 122

    balanta

    Balanţa judeţului, încă pe plus

    Judeţul Argeş are marele noroc de a avea un agent economic de talia Dacia pe teritoriul său. Este, de fapt, primul exportator al ţării. Influenţa acestei companii în ceea ce înseamnă structura exporturilor realizate de judeţul nostru este, de asemenea, extrem de importantă. Astfel, în luna august ultima lună pentru care există informaţii statistice disponibile, la nivelul judeţului Argeş exporturile de mărfuri au însumat 243 milioane euro, în scădere cu 30,3% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna august 2010, valoarea exporturilor aproape s-a dublat, însă!

    Ce exportăm
    În valoarea totală a exporturilor, ponderea semnificativă (peste 82,0%) a fost deţinută de două secţiuni din Nomenclatorul Combinat: secţiunea mijloace de transport (57,7%) şi secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (24,7%).

    În condiţiile în care mari unităţi economice din judeţ au ajuns pe butuci (cum este Rolast, cum este cazul petrochimiei), Argeşul a exportat mai mult piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea (de peste 15 ori a crescut exportul de astfel de produse), mijloace de transport (2,5 ori mai mult), metale comune şi articole din acestea (+90,4%) – adică fier vechi!, produse vegetale (+65,3%).

    Valori mai mici ale exporturilor comparativ cu luna august 2010, s-au înregistrat la secţiunea articole din piatră, ciment, ceramică, sticlă şi din alte materiale similare (-19,8%) şi la secţiunea produse de lemn, plută şi împletituri din nuiele (-10,1%).

    Ce importăm
    În acelaşi timp, importul de mărfuri a totalizat în luna august 2011 în Argeş 191 milioane euro, în scădere cu 19,9% faţă de valoarea înregistrată în luna precedentă. În comparaţie cu luna august 2010 s-a înregistrat o creştere a valorii importurilor cu 58,8%.

    Analiza ponderilor deţinute de principalele secţiuni ale Nomenclatorului Combinat în valoarea totală a importului, relevă faptul că, patru dintre acestea au deţinut împreună 82,0% din total, astfel: secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (37,8%), secţiunea mijloace de transport (24,4%), secţiunea metale comune şi articole din acestea (12,9%) şi secţiunea materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (6,9%). Altfel spus, exportăm noi maşini, dar şi cumpărăm „la greu” maşini produse în afara graniţelor ţării, în special din Franţa, Germania şi Italia.

    Excedent
    În aceste condiţii, judeţul se află totuşi pe plus. Excedentul comercial înregistrat în luna august 2011 a fost de 51,2 milioane euro, în scădere cu 53,1% (-57,9 milioane euro) faţă de cel înregistrat în luna iulie 2011. Comparativ cu luna august 2010, excedentul comercial înregistrat a fost de 33 ori mai mare (+49,7 milioane euro).

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90