EcoMoto 930×122

bani_romanesti

Băncile ţin cu dinţii de profit

Băncile din Argeş au scumpit creditele în lei la începutul anului şi în paralel au redus dobânzile plătite pentru depozitele atrase de la clientelă, în condiţiile în care caută să-şi rotunjească veniturile din marjele de dobândă pentru a acoperi pierderile din credite neperformante. Marja de dobândă la lei – ecartul dintre dobânzile percepute la credite şi cele plătite la depozite – a urcat în luna ianuarie la 4,9 puncte procentuale, cu 0,6 puncte peste nivelul de la finalul anului trecut.

Băncile şi-au îngroşat marjele în prima lună din acest an după ce costul mediu al creditelor în lei acordate firmelor şi populaţiei a urcat cu 0,3 puncte procentuale, până la 10,7% pe an.

Scumpirea creditelor s-a datorat exclusiv creşterii dobânzii medii la împrumuturile pentru companii, care s-a apropiat de 10% pe an.

Creşterea dobânzilor la credite se datorează exclusiv marjelor mai mari aplicate de bănci peste costurile proprii de finanţare, în contextul în care indicatorul Robor (dobânda medie la care se împrumută între ele cele mai mari bănci locale), care reprezintă un reper de preţ pentru creditele în lei, a scăzut vizibil de la începutul anului.

Totodată, bancherii au plătit, pe medie, mai puţin pentru a atrage resurse în lei de la clientelă chiar dacă unele bănci au majorat dobânzile în ultima perioadă pentru a atrage clienţi noi sau pentru a-i păstra pe cei existenţi. Astfel, dobânda medie la depozitele noi în lei ajungea în ianuarie la 5,8% pe an, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul de la sfârşitul lunii ianuarie.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3