930×122 CAPRA 5

    bani

    Cresc restantele argesenilor la banci

    In ciuda faptului ca, din punct de vedere economic, judetul Arges sta mult mai bine decat multe ale zone ale tarii, problema restantelor cetatenilor la banci si ale populatiei este una deosebita. Astfel, analizand datele furnizate de Banca Nationala a Romaniei (raportul privind ultima luna analizata, si anume august), se constata ca judetul Arges se afla pe locul 10 in tara din punct de vedere al ponderii restantelor in totalul creditelor!


    Astfel, ponderea restantelor argesenilor la banci din totalul creditelor a ajuns la 8,8%, cea mai mare din ultimii 20 de ani. Tocmai de aceea bancile au si inceput proceduri de executare silita pentru a-si recupera banii. In total, vorbim de peste 400 de milioane de lei de recuperat de la populatia si de la agentii economici din Arges care au dificultati majore cu plata ratelor.

    Pe primul loc in tara se afla judetul Ialomita, cu o pondere a restantelor in totalul creditelor de 12,3%. Pe locul 2 se afla Bistrita (11,9%) iar pe locul 3 Galatiul (10,9%). In fata Argesului se mai afla judetele Suceava, Arad, Botosani, Brasov, Hunedoara si Neamt.

    Cele mai mici ponderi ale restantelor in totalul creditelor este inregistrat in judetele Gorj (4,4%), Valcea (4,7%) si Dambovita (5%). Cu doi ani in urma, ponderea restantelor argesenilor la banci era de sub 3%!

    Clientii care au luat credite in lei, in cea mai mare parte imprumuturi de mica valoare fara garantii, au fost primii afectati de criza, astfel ca soldul restantelor pe acest segment a avansat rapid in prima parte a anului trecut, dar si-a incetinit ritmul de crestere in ultimele luni.
    Criza economica i-a afectat peste masura pe multi argeseni care nu mai au nici locuri de munca.

    „Am luat un credit de vreo 30.000 de lei. Nu mare, cat sa imi mobilez casa, sa mai fac o investitie mica la tara. Am ramas anul trecut fara serviciu si de atunci am mari probleme. Nu mai pot plati ratele, de asta sunt restant. Sa platesc ratele ar insemna sa mor de foame. Asa, probabil ca voi fi executat silit, voi vedea ce voi face”, ne-a declarat un fost muncitor la o firma de constructii.

    „Ne-au redus guvernantii lui peste salariile, lucrez si eu si sotia la stat si avem ambii copii la facultate. Am ajuns amandoi sa castigam 1.300 de lei, iar cheltuielile casei, mancarea si ratele ne duc spre 1.800 de lei. Cum sa le acoperim? Normal ca am ajuns in situatia de a nu mai avea de unde sa platim!”, ne-a declarat un functionar public din administratia locala pitesteana.

    Pe de alta parte, multe firme au ajuns sa aiba datorii la banci deoarece le-au scazut dramatic vanzarile pe masura ce puterea de cumparare a populatiei si a altor firme s-a redus ca urmare a recesiunii. Sute de firme argesene sunt, in consecinta, in insolventa.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3