930×122 CAPRA 5

bani

Criza, vazuta de oameni de afaceri pitesteni

Criza economica si financiara care si-a facut simtita prezenta inca de anul trecut da mari batai de cap oamenilor de afaceri din judetul Arges si angajatilor deopotriva. Firmele functioneaza in multe cazuri la cota de avarie, somajul este in crestere, veniturile scad constant iar masurile guvernamentale menite sa scoata tara din marasmul economic intârzie sau, daca sunt, par a fi neinspirate. In acest context, oamenii de afaceri din Pitesti oscileaza intre pesimism, sperante si dezamagire. Un lucru este cert: pentru multi, luminita de la capatul tunelului pare a fi destul de departe.

 

 

Ion Branescu, cunoscut in orasul Pitesti sub numele de „John”, la fel ca si numele afacerii sale principale (comert si inchirieri de spatii comerciale), crede ca doar Guvernul poate scoate tara din criza. „Ce sa faca oamenii de afaceri? Trebuie infuzie de lichiditati pe piata, doar Guvernul poate scoate tara din criza. Trebuie stimulata creditarea iar Guvernul sa dea drumul la ainvestitiile mari in infrastructura. Masurile exista, trebuie doar aplicate. Ele nu au fost luate pâna acum, asa ca abia de acum inainte va fi mai rau”, ne-a declarat Ion Branescu.

Viorel Lingurita este un om de afaceri care activeaza in domeniul imobiliar, domeniu crunt lovit de criza economica. „In piata imobiliara toti vor sa vanda. Cei ce ar vrea sa cumpere nu au bani, caci conditiile impuse de banci sunt draconice. Pâna cand bancile nu vor da drumul la creditare nu se misca nimic! Din pacate, atâta timp cât Ministerul de Finante imprumuta sume imense de bani de la banci, acestea nu au de ce sa dea credite pentru persoane fizice si juridice in conditii mai relaxate. Din punctul meu de vedere, nu se vede luminita de la capatul tunelului”, ne-a declarat Viorel Lingurita.

Ion Glisca, consilier judetean si om de afaceri care conduce o asociatie a patronatelor intreprinderilor mici si mijlocii din Arges, este, la randul sau, pesimist. „Vai de capul nostru! Nu sunt conditii incurajatoare in piata, o mare problema este si faptul ca nu s-a eliminat impozitul minim. Statul nu incurajeaza IMM-urile care pot crea locuri de munca. Bancile ar trebui sa isi asume si ele un risc, sa incurajeze creditarile, pentru ca altfel nu sunt bani in piata. Pe de alta parte, nici noi, oamenii de afaceri, nu suntem in stare de o atitudine transanta si sa luam taurul de coarne in raport cu Guvernul”, afirma Glisca.

Daniel Crisan este tot consilier judetean si om de afaceri care activeaza in sectorul productiei si al constructiilor. „Nu se intâmpla nimic. Nu simt ca am avea sanse anul asta sa iesim din impas. Totul este, daca imi permiteti termenul, varza! Masurile care trebuie luate sunt cele de sprijinire a sectorului privat, actionariatul sa sprijine activitatea economica prin investitii. Am fost nevoiti sa luam masuri pentru ajustarea numarului de angajati si a activitatii, ca doar nu o sa tin eu economia pe banii mei! Nu se vede luminita de la capatul tunelului, e bezna totala!”, declara si Daniel Crisan.

In schimb, omul de afaceri Ion Cioiu (constructii si comert cu combustibili) este mai optimist. „Sa luam exemplul companiei mele (n.r. Regent). Eu consider ca am atins fundul curbei in ianuarie anul curent, acesta este punctul meu de referinta. T zero pentru revenire. Aceasta este cea mai puternica si mai grava criza economica de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, dar cred ca din vara incepem redresarea. Trebuie sa ne plasam pe o curba ascendenta in ultimele 6 luni de activitate si atunci se poate spune ca e bine. Cred cu tarie ca de la vara somajul nu va mai creste si veniturile nu vor mai inregistra scaderi”, ne-a declarat Ion Cioiu.

{loadposition inside}

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90