NOR CURIER 930X122

    TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

    Daniel Constantin: „Sprijinul pe suprafață va crește constant până la 1,9 miliarde de euro”

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, anunță că sprijinul pe suprafață va crește constant până în 2020 până la 1,9 miliarde de euro și că România a obţinut acordul Consiliului de Miniştri de a aloca sprijinul suplimentar de la bugetul de stat până în 2020 pentru a echilibra subvenția față de restul fermierilor din UE.

    „Sprijinul pe suprafaţă va creşte constant în perioada 2014-2020 din fonduri europene. Dacă în 2014 suma destinată plăţilor directe este de 1,4 miliarde de euro, vom creşte în anul 2020 la 1,9 miliarde de euro. Avem, însă, şi aici, la aceste sume care par foarte mari, un deficit de subvenţie, de plată pe suprafaţă, faţă de fermierii din alte ţări. Nu ne comparăm cu fermierii din Germania sau Franţa, unde productivitatea este foarte mare şi sprijinul este mai mare, dar ne comparăm cu ţări similare, cu Polonia, Ungaria sau Bulgaria, şi faţă de care avem un deficit în ceea ce înseamnă subvenţia pe suprafaţă”, a spus Constantin la congresul Federației Naționale Pro Agro.

    Referitor la scandalul cărnii de pui, șeful MADR precizează că sectorul avicol din România este sigur, iar produsele românești sunt apreciate la export. „Vreau să transmit un mesaj de siguranță legat de sectorul avicol din România. Acesta este un sector foarte important, în care s-a investit foarte mult și care este apreciat la export, dar, din păcate, nu este suficient apreciat pe piața românească. Eu sper să se clarifice cât mai repede situația apărută cu produsele de la Avicola Călărași, pentru că iar se pune o pată pe acest sector”, afirmă Daniel Constantin. „I-am rugat pe medicii veterinari să facă un control la Avicola Călărași și la Avicola Buzău vizavi de managementul care se practică și să vedem dacă sunt probleme. Este foarte important acest lucru pentru că trebuie să ne asigurăm de calitatea produselor pe care le consumăm și care sunt pe raft. Au fost luate deja probe și acum așteptăm rezultatele. Cred că probabilitatea ca să ajungă pe raft astfel de produse este foarte mică pentru că se fac analize și la ieșirea din fermă, dar și la abator”, completează ministrul Agriculturii.

    Referitor la agricultura de subzistență, Daniel Constantin declară că politica ministerului va fi una de încurajare a asocierii, astfel încât micii fermieri să producă pentru piață: „Politica ministerului în perioada următoare va fi una de încurajare a fermierilor mici de a produce mai mult pentru piață și de a ieși din zona de subzistență. MADR va susține din punct de vedere financiar ca plată directă pe cei care au mai mult de 5 hectare, iar noi avem în prezent 860.000 de fermieri care se zbat, încă, în zona de subzistență pentru că au între 1 și 5 hectare”. “Cred că avem o datorie să-i stimulăm să se asocieze. Este important să le transmitem mesajul că dacă au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc același sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, însă o pot face dacă se asociază cu doi sau cinci vecini sau tot satul și formează o asociație de producători, astfel încât să poată primi același nivel de plăți sau mai mare decât în prezent. Asta nu înseamnă că vor fi excluși de la plată, ci pur și simplu vor avea o plată mai mică pe hectar”, adaugă șeful MADR.

    Ministrul Agriculturii precizează că APIA va veni cu un sistem simplificat pentru micii fermieri în privința cererii pe care o vor depune pentru plățile pe suprafață, condiționat, însă, de o plată mai scăzută. „Sunt mai multe simulări deocamdată. Sunt variante care spun că trebuie să fie o plată pentru cei care dețin 1-5 ha, o alta între 5 și 30 de hectare și o alta peste 30 de ha. Unii au mai propus o plată pentru cei care au între 30 și 60 de hectare și alta peste. Trebuie să definim clar, să le spunem fermierilor care sunt opțiunile pe care le avem, pentru că în primăvară se vor depune din nou cereri la APIA (…) Mi-aș dori ca până la finele acestui an să stabilim politica în agricultură pe următorii 7 ani, nu numai aceea bazată pe fonduri europene, ci și pe bugetul de stat”, declară Constantin.

    Ministrul Agriculturii a participat joi la primul congres al Federației Naționale Pro Agro, organizat la târgul INDAGRA 2013.

     

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90