NOR CURIER 930X122

    gogu_prefect

    Davidescu: Petrom vrea inchiderea Arpechim si a Oltchim!

    Gheorghe Davidescu susţine că săptămâna aceasta angajaţii de la Arpechim vor ieşi în stradă pentru a picheta Prefectura Argeş, după ce Petrom a luat decizia de a închide rafinăria.

    La întâlnirea de la Olăneşti, Emil Boc i-a dat asigurări prefectului de Argeş că „guvernul nu va abandona ideea preluării Arpechim”. De altfel, între prefecţii de Argeş şi Vâlcea, între o parte din parlamentarii celor două judeţe, au fost semnate protocoale de colaborare pentru a salva Arpechim şi Oltchim, protocoale înaintate şi guvernului. Boc a afirmat că în şedinţa de guvern se va discuta punctual problema Arpechim.

    Prefectul a afirmat că a avut o întrevedere cu liderul de sindicat, Ion Popescu, care i-a înmânat o serie de documente care au ajuns şi la premierul Boc. „Indiferent de speculaţii sunt convins că majoritatea salariaţilor preferă să aibă loc de muncă decât să primească unele sume care se vor termina, după care vor rămâne fără locuri de muncă. Vom continuă însă demersurile pentru a salva Arpechim. Premierul a spus că nu va rămâne indiferent”, a explicat prefectul.

    Gheorghe Davidescu a afirmat că ar exista cumpărători straini pentru Arpechim, dar nu este clar dacă Petrom a scos oficial la vânzare compania. Intre timp, deja s-a cărat fier vechi dezmembrat din incintă de la Arpechim în Franţa! Se pare insa ca dezmembrarea nu afectează activitatea principală de producţie.

    Gheorghe Davidescu crede că Petrom face un anumit şantaj. Pe de o parte, nu ar fi finalizat, conform opiniei prefectului, documentele privind achiziţionarea activelor diviziei de petrochimie de la Arpechim Piteşti de către combinatul de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea, contra sumei de aproximativ 13 milioane euro. Pe de altă parte, acţionarul minoritar polonez preferă să renunţe la partea de 12% pe care o are la Oltchim, pentru a lichida concurenţa pe care compania argeşeană şi cea vâlceană o face firmelor deţinute de PCC în Turcia şi nu numai.

    „Pentru că are produse de cea mai înaltă calitate, Oltchim rămâne un pericol pentru concurenţă, de aceea PCC vrea să elimine concurenţa. Oltchim este interesat de materia primă de la secţia de piroliză. Problema este că din ce cunosc de la ISCIR, revizia făcută de vâlceni la secţia de petrochimie a fost finalizată acum trei luni, dar nici acum Oltchim nu a putut să reia activitatea pentru că nu vrea Petrom, deoarece actele de preluare nu au fost perfectate! Petrom vrea să închidă la pachet şi rafinăria şi piroliza.

    Practic, nu doar 750 de oameni vor ajunge şomeri, vor fi afectaţi vreo 1200 de oameni de fapt. Din păcate, nu varianta guvernului va fi cea care va prima, ci variantă deţinătorului, adică a Petrom.  Guvernul susţine demersurile parlamentarilor de Argeş şi Vâlcea de constituire a unei comisii care să verifice modul în care s-a privatizat Petrom.

    Există şanse să se ceară revizuirea contractului de privatizare şi să se dea statului român un procent care să însemne majoritatea în Consiliul de Administraţie”, a mai precizat prefectul de Argeş.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90