930 x122 grota rece

    avramescu

    Economic, Codul Muncii este dezastruos

    Economistul Tiberiu Avramescu, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii Piteşti a făcut o analiză a consecinţelor economice ale introducerii noului Cod al Muncii.

    Opoziţia a dat citire moţiunii de cenzură depusă ca urmare a angajării răspunderii de către Guvernului pe Codul Muncii. Cea de a opta moţiune de cenzură depusă împotriva guvernului Boc, intitulată „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate” va fi dezbătută şi votată pe 16 martie, de la ora 15, şi este semnată de 210 parlamentari PSD, PNL si PC.

    „Prin această asumare a răspunderii, a unsprăzecea la care apelează guvernul Boc, se elimină posibilitatea ca solicitările patronatului şi sindicatelor să mai fie luate în calcul. Ne vom trezi când va fi aplicată că nu va fi bună. Proiectul USL are acceptul patronatelor şi sindicatelor. Când noi dorim o creştere economică sustenabilă, un conflict social puternic nu are cum să permită aşa ceva.

    În plus, dacă Guvernul dorea să facă ceva, trebuia să înceapă cu relaxarea fiscalităţii în piaţa muncii, pe forţa de muncă, acum când tot suntem în criză. Nu va avea loc flexibilizarea forţei de muncă. Legea de bază a economiei spune că un Cod al Muncii, care să aducă o flexibilizare a pieţei muncii trebuie aplicat când economia este în creştere, nu când e în criză”, a afirmat el.

    Economistul mai susţine că introducerea pe scară largă a contractelor de muncă pe perioadă determinată va avea ca efecte scăderea veniturilor la buget şi a PIB-ului, prin scăderea puterii de cumpărare. La nivelul UE, susţine Avramescu, locurile de muncă temporare sunt mai prost plătite cu 15%.

    În Franţa, când a introdus această măsură, şomajul nu a scăzut, pentru că locurile de muncă pe perioadă nedeterminată au fost înlocuite de contractele pe perioadă determinată, atâta doar că au scăzut salariile. Avramescu mai afirmă că, dacă în mediul privat, patronul are interesul să îşi ţină angajaţii profesionişti şi eficienţi, la stat, Codul Muncii poate fi o înlesnire pentru epurări politice.

    Mai mult, Avramescu susţine şi că noul Cod al Muncii încalcă Constituţia prin eludarea negocierilor şi a contractelor colective de muncă.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90