930 x122 grota rece

    daniel-constantin3

    Fermierii vor putea accesa credite mai ieftine

    Piteşteanul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunță că fermierii vor avea în curând acces la credite mai ieftine. În acest sens, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură va încheia convenţii cu băncile pentru ca fermierii să poată accesa astfel de credite.

    Daniel Constantin informează că băncile le vor acorda agricultorilor, în contul adeverinţelor APIA, credite cu o dobândă maximă ROBOR (rata medie a dobânzilor în lei pe piaţa interbancară) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricolă, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

    Plafoanele sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Agriculturii, care stabileşte şi comisionul încasat de bancă, de sub 1%.

    Nivelurile dobânzilor şi ale comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe, cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). APIA va încheia acte adiţionale la toate convenţiile aflate în derulare, introducând prevederile noului ordin. Ministerul Agriculturii arată, într-un comunicat, că noile prevederi vor încuraja fermierii şi beneficiarii PNDR să solicite credite bancare care să conducă astfel la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Pentru dezvoltare rurală, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde de euro, potrivit ministerului.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90