930×122 CAPRA 5

    pompa-benzina

    Guvernul Boc si benzinariile, cartel impotriva soferilor!

    În Piteşti, la fel ca şi în alte oraşe din ţară, şoferii au protestat, pornind de la „incurajari” prin intermediul mijloacelor de socializare de pe internet, la benzinării pentru scumpirea preţului la carburanţi. Un calcul simplu, dovedeste insa ca scumpirile sunt generate atat de benzinarii, cat si de Guvern.

    Economistul Tiberiu Avramescu, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Piteşti, susţine însă că, deşi premierul Emic Boc susţinea că va analiza cum de se înregistrează un preţ atât de mare la pompă, de fapt, Guvernul are un rol foarte important, prin acciză şi alte taxe. La toate se adaugă şi lăcomia societăţilor care si-au dat mana pentru a scoate profit maxim.

    “În România, preţurile la combustibil au crescut peste măsură, combustibilul este mai scump decât în majoritatea ţărilor UE. De fapt, vina pentru aceste preţuri este îămpărţită între Guvern, acciza însemnând o pondere extrem de mare- undeva la 60% în preţul final- şi lăcomia societăţilor, care probabil s-au reunit într-un cartel pentru a ridica la unison preţurile”, a afirmat liberalul Tiberiu Avramescu.

    Iată însă taxele incluse în benzină de la 1 ianuarie 2011: acciza este de 467 EUR / tonă, taxa de drum este de 125 EUR / tonă, iar taxa de solidaritate (câte un cent / litru ), adică 10 EUR / tonă. Producătorul are preţul de aproximativ 370 EUR / tonă.

    Astfel, rezultă că preţul pe tona de benzină ajunge la 972 EUR /tonă, la care se adaugă TVA de 24 % adica 233.28 EUR. Totalul ajunge la…1205.28 EUR/tonă, adică 1.205 EUR- litrul de benzină (aproximativ 5.15 RON). Ca atare, ghiciţi cine încasează cel mai mult! Producătorul încasează 370 EUR/tonă, iar statul- 835.28 EUR/tonă!

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3