930×122 CAPRA 5

boc

Impozitul minim va fi eliminat

Premierul Emil Boc a anuntat vineri, 16 iulie, ca Guvernul va elimina in toamna impozitul minim pentru firme, dar si ca va fi mentinuta in continuare cota unica de impozitare de 16%. Vestea ii bucura doar pe jumatate pe agentii economici, deoarece acestia si-art fi dorit ca respectivul impozit minim sa fie eliminat cat mai repede. Acesta este considerat de „moartea” a mii de firme in toata tara. Boc a dat vestea la lansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2010”.

„Se elimina impozitul minim incepand cu aceasta toamna. Am apreciat si am spus demult ca acest impozit minim si-a produs efectul pe care l-am dorit si in aceasta toamna va fi eliminat. Cota unica de 16% va fi mentinuta. Va spun sincer, impozitarea progresiva nu aduce ceea ce cred unii, ca poate aduce mai mult la bugetul de stat. Am avut cota progresiva in Romania si ponderea veniturilor in PIB tot 30-31% a fost, fara un surplus. In 2005, cu introducerea cotei unice, a crescut ponderea veniturilor pe aceasta componenta, deci nu avem motive sa spunem ca ar trebui eliminata cota, fiind si un semn de stabilitate si coerenta a activitatii economice”, a spus premierul.

Ion Glisca, presedinte al Federatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Arges, ne-a declarat ca vestea este buna doar pe jumatate.

„Aceasta ar fi o veste extraordinara daca s-ar fi spus ca se aplica eliminarea impozitului minim inca de la 1 august. „Toamna” este un cuvant prea evaziv care poate insemna si „deloc”, cine stie? O astfel de masura trebuia luata mai devreme, nu dupa ce au disparut atatea firme din cauza impozitului minim”, ne-a declarat Glisca.

Impozitul minim, introdus in primavara anului trecut, este cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care inregistreaza profit platesc impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

La inceputul acestui an, Guvernul a intentionat sa inlocuiasca impozitul minim cu un impozit forfetar, insa masura a fost amanata.

{loadposition inside}

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90