930×122 CAPRA 5

    petrochim

    Inchiderea Arpechim, reactii in lant

    Anuntul Petrom privind inchiderea definitiva in maximul 6 luni a Rafinariei de la Arpechim nu are efecte doar la Pitesti, respectiv in Arges. Conform publicatiei „Financiarul”, aceasta masura a Petrom a provocat deja un adevarat „tsunami” in industria chimica. Acest lucru se intampla deoarece sute de agenti economici din lantul furnizorilor de materiale plastice au fost afectati.

     

    Conform publicatiei, conducerea Oltchim Ramnicu Valcea ar vrea sa contracteze credite de 100 de milioane de euro pentru a reporni  petrochimia pe care a preluat-o la inceputul lui 2010, dar pentru care are nevoie si de Rafinaria care ii asigura materia prima. Dupa relansare, cele doua companii ar putea avea o productie lunara de 70 milioane de euro, numai sa se poata asigura materia prima de la Rafinarie.

    Sute de firme sunt deja afectate direct sau indirect de inchiderea Arpechim, deoarece aceasta prejudiciaza productia de la Valcea. Derivatele de petrol, procesat la Arpechim, se transforma in hidrocarburile de care are nevoie Oltchimul ca materii prime iar etilena si propilena de la Arpechim aprovizioneaza instalatiile de la Valcea.

    „Ceea ce se intampla la Arpechim influenteaza cat se poate de negativ mediul de afaceri din Romania. Si spun asta pentru ca, practic, s-a rupt lantul furnizorilor de material plastic. De exemplu, o fabrica de produse din material plastic, care detine o cota importanta din piata de aproximativ 30%, nu se mai poate aproviziona de la Oltchim. Situatia este dramatica pentru unii oameni de afaceri, mai ales in contextul in care aceeasi materie prima nu o mai putem asigura din tara si o aducem tocmai din Taiwan, mult mai scump. Si, de aici, cifre de afaceri mai mici”, a declarat pentru „Fin.ro” Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

    Totul depinde acum de cum se va misca Guvernul in aceasta privinta, in sensul daca va putea si va vrea sau nu sa ajute Oltchim sa preia si Rafinaria de la Arpechim.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90