Donaris 930 x 122

foraj_apa-canal30

Investiii de 88 milioane lei in 2009 la Apa Canal

S.C. Apă Canal 2000 S.A. Piteşti se află în topul societăţilor prestatoare de servicii de apă şi canalizare, la nivel naţional, în privinţa investiţiilor.Astfel, anul trecut, societatea condusă de Gelu Mujea a investit în tehnologizare şi modernizare 87,754 milioane lei, o creştere semnificativă faţă de anul 2008, când investiţiile au fost de 32, 7 milioane lei. Asta, în condiţiile în care, în timp ce alte societăţi ale Consiliului Local consumă o grămadă de bani, Apă Canal nu are nicio sumă, din 2003, de la bugetul local pentru investiţii.
Astfel, numai în 2009, Apă Canal a investit din surse proprii, 10,9 milioane lei, 59, 437 milioane lei din Fondurile ISPA, 16,8 milioane lei dintr-un credit la Banca Europeană pentru Investiţii şi alte 300.000 lei din fondurile BERD. Principalele investiţii anul acesta au constat în Reabilitarea Staţiei de Epurare, a reţelei de canalizare şi a sistemului de alimentare cu apă din Municipiul Piteşti.

Proiectul ex-ISPA derulat prevede investiţii privind tratarea şi distribuţia apei potabile, precum şi pentru colectarea şi tratarea apelor reziduale. Valoarea totală a acestor investiţii este de peste 45 milioane de Euro. Un exemplu în acest sens îl reprezintă şi realizarea colectorul pluvial din Tudor Vladimirescu, care se ridică la 5 milioane euro, din fonduri europene, o lucrare unicat în România. Apă Canal este operator în Piteşti, Ştefăneşti, Bascov, Albota, Bradu, Ţiţeşti, Căteasca, Costesti si Topoloveni.

Investiţiile realizate de operatorul piteştean sunt cu atât mai importante cu cât, spre comparaţie, societăţile similare din alte muncipii au ratat o mulţime de proiecte pe fonduri europene, sau stagnează în derularea lor, societatea din Piteşti fiind dată ca exemplu despre cum se pot accesa fonduri europene şi pentru realizarea investiţiilor.

Spre exemplu, staţia de epurare din Craiova nici acum nu a fost construită, deşi proiectul este început în urmă cu mai bine de cinci ani. Şi la staţia de epurare de la Brăila lucrările trenează, din cauza licitaţiilor contestate. La staţia de epurare de la Paşcani, deşi lucrarea a fost câştigată în 2004, firma israeliană nu a început lucrările invocând faptul că pe terenul oferit de primărie sunt obuze din timpul războiului şi că există riscul unei explozii. Reprezentanţii ministerului de finanţe susţin însă că oferta financiară a Tahal era una de „dumping“, sub costuri, şi firma n-a vrut să lucreze în pierdere. Lucrările au fost reluate într-un final cu alte firme.
{loadposition inside}

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90