EcoMoto 930×122

    ionel_popescu_001

    Lider sindical Arpechim: „Inchiderea Rafinariei inseamna disparitia a peste 10.000 de locuri de munca”

    Arpechim sta pe un butoi cu pulbere. Nu din cauza ca instalatiile ar fi in pericol sa explodeze, Doamne fereste!, ci pentru ca atat petrochimia preluata de Oltchim, cat mai ales Rafinaria care este inca la OMV Petrom sunt in pericol sa se inchida definitiv. Oltchim face eforturi pentru repornirea petrochimiei, dar in acest timp OMV Petrom anunta ca va inchide in 2011 definitiv Rafinaria. Conform liderului sindical de la Rafinorul, Ionel Popescu, inchiderea Rafinariei ar duce la disparitia a circa 10.000 de locuri de munca in industria nationala de profil.

    Despre inchiderea Rafinariei au circulat zvonuri inca de la semnarea contractului de privatizare a Petrom. De ce nu s-a facut nimic pana acum?
    Una inseamna zvon, alta este certitudinea. Nu cunoastem nici acum in detaliu contractul de privatizare. A promis Traian Basescu, seful statului, ca il desecretizeaza, dar nu a desecretizat nimic. Stim insa ca Rafinaria a fost preluata de OMV pentru ca era si este profitabila.

    „Decizia austriecilor este surprinzatoare”
    Pai, daca este profitabila, de ce o inchid austriecii?
    Nu stiu. Este surprinzatoare decizia lor, pentru ca au investit bani frumosi aici pentru retehnologizare, pentru modernizare, milioane de euro s-au cheltuit. Instalatii noi, modernizari in fiecare an, aveau si un program VISION pana in 2020 pentru Rafinarie. Nu se vorbea decat de eficientizarea activitatii, nicidecum de inchidere.

    Cand ati avut primele semnale privind soarta Rafinariei?
    In aprilie 2010 a avut loc o oprire a instalatiilor, ni s-a spus ca este vorba de o oprire operationala, in functie de necesitati. Iar in octombrie 2010 ni s-a spus ca Petrom nu poate tine doua Rafinarii (n.r. mai este si cea de la Petrobrazi). A fost scoasa Rafinaria de la Pitesti la vanzare, nu s-a gasit niciun cumparator, iar pe 17 martie am fost anuntat ca va fi introdusa in Adunarea Generala a Actionarilor o motiune de inchidere a ei. Am facut demersuri la stat, la OMV, macar sa amane inchiderea. Caci stiti ce inseamna inchidere? Demolare!

    „Ni s-a spus ca nu s-a interesat nimeni de Rafinarie, nici statul!”
    Dar exista voci care sustin ca statul este interesat ca Rafinaria sa functioneze in continuare. Ce sperante aveti?
    Noua ni s-a spus ca nu s-a interesat nimeni de Rafinarie. Nici statul nu a initiat vreun demers in acest sens. Speranta noastra este numai la stat, la Guvern. OMV Petrom a luat decizia de inchidere, nu mai pot fi intorsi ei din drum. Am inteles ca ar mai fi interes de la Oltchim, dar sa vedem…
    Credeti ca exista vointa politica pentru a salva Rafinaria?
    Mie imi este teama ca in curand noi, sindicatul, o sa fim chemati sa incepem discutiile privind concedierile. Oricand pot incepe aceste discutii. Din declaratii rezulta ca ar exista vointa politica. Dar deocamdata sunt numai declaratii!

    „Cine spune ca Rafinaria e un morman de fiare vechi minte”
    Ce ar presupune inchiderea definitiva a Rafinariei?

    Ar insemna ca vreo 1.200 de oameni de pe platforma de la Pitesti, plus alti 3-4.000 la alte firme care au legatura cu platforma, cu cei de la Valcea, de la Oltchim…Ar fi peste 10.000 de oameni care si-ar pierde locurile de munca.
    Este sau nu rentabila Rafinaria?
    Rafinaria este modernizata la cele mai inalte standarde, conforme cu normele europene. Cine spune ca Rafinaria e un morman de fiare vechi minte. Produce Euro 5, benzina de cea mai buna calitate, cum sa o inchizi?
    Cine are interes sa o inchida?
    Cine vorbeste despre asta…Nu stiu sa va spun. Se invoca doar mediul economic, dar poate sunt si alte interese.

    V-au sprijinit autoritatile locale?
    In special domnul prefect Gheorghe Davidescu. Ii multumim mult pentru tot ce a facut pentru noi. El a preluat toate demersurile noastre, a facut totul.
    Care este starea de spirit a angajatilor?
    Exista tensiune, evident, dar s-au mai linistit. Unii asteapta cu incredere o rezolvare a situatiei. Altii vor sa iasa la pensie. Dar sunt si unii carora le e frica sa nu isi piarda locul de munca, pentru ca sunt tineri. De asta nici nu vin la mitingurile noastre, sa nu atraga asupra lor supararea unora sau altora. Au rate la banci, copii de crescut, asa ca situatia este foarte grea pentru ei si nu numai.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90