930×122 CAPRA 5

    irigatii1

    Marii latifundiari au început bătălia pentru sistemul de irigații din România

    Proprietarii marilor exploatații au depus solicitări la Ministerul Agriculturii pentru a prelua infrastructura principală de irigații a României, care ar putea beneficia de investiții din fonduri europene de peste 1 miliard de euro, au declarat pentru Ziare.com surse din instituție.

    Aceleași surse au declarat că în ultima perioadă s-au întețit presiunile, inclusiv în plan mediatic, pentru a determina autoritățile să le cedeze infrastructura principală de irigații.

    Guvernul României stabilise ca doar infrastructura secundară să poată fi preluată în administrare de către cei care exploatează pământul pentru agricultură, indiferent de dimensiunea exploatațiilor. Infrastructura principală va rămâne în administrarea statului, pentru a se evita posibilitatea ca marii latifundiari să blocheze, prin tarife prohibitive, ca apa să ajungă și la fermierii care operează exploatații agricole de dimensiuni medii sau mici. De asemenea, pentru a evita demontarea și vinderea instalațiilor la fier vechi, prin OUG 79/2013, adoptată săptămâna trecută, Guvernul a decis ca sistemele de îmbunătățiri funciare care aparțin domeniului privat al statului să se poată transmite, la cerere, sub formă de comodat, deci gratuit, pentru o perioadă de cinci ani, dar cu plata unei garanții de 10% din valoarea bunurilor preluate.

    Asociațiile de udători care vor să administreze infrastructura de irigații au obligația să îi aducă îmbunătățiri și să o mențină în stare bună de funcționare. Acestea pot primi fie o parte dintr-o amenajare de îmbunătățiri funciare, fie o întreagă amenajare, cu excepția infrastructurii principale de aducțiune. Sistemul principal de irigații urmează să fie reabilitat cu ajutorul fondurilor structurale. Astfel, toți agricultorii vor beneficia de facilitățile acordate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), eliminându-se posibilitatea ca apa să fie acordată în mod discreționar producătorilor. Potrivit ordonanței guvernamentale, organizațiilor și federațiilor care nu întrețin, nu exploatează sau nu utilizează infrastructura de irigații în condiții legale li se vor retrage dreptul de a le folosi.Ministerul Agriculturii a început o anchetă pentru a stabili cu precizie ce infrastructuri nu mai există, dintre cele care au fost anii trecuți transferate mediului privat.

    (Articol preluat din Ziare.com)

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90