New Profesional Consult 930 x 122

    daniel-constantin3

    Ministrul Agriculturii: „Comisia Europeană a aprobat deblocarea Programului Operaţional de Pescuit”

    Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit (POP), iar România va primi încă 50 de milioane de euro, reprezentând plăţi pe care statul român le-a suportat, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

    „Ieri am primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care s-a confirmat faptul că Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat. În România plăţile care fuseseră întrerupte în ianuarie 2012 au fost astăzi deblocate. Comisia Europeană vorbeşte că plăţile au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control. Astăzi, după toate lucrurile care s-au întreprins de către autorităţi, CE apreciază progresele semnificative făcute de autorităţile române şi confirmate de autoritatea de audit şi de auditorii europeni şi comunică faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din Fondul European de Piscicultură. Practic, pentru România înseamnă că, dacă dintr-un program care are o valoare de 307 milioane de euro până la 1 ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane de euro, în zilele următoare vor veni în România încă 50 de milioane de euro, reprezentând plăţi pe care statul român le-a suportat, deci plăţile au fost făcute de la buget către fermieri şi nu au fost decontate de CE”, a afirmat Daniel Constantin.

    Ministrul Agriculturii a completat că deficiențele înregistrate de guvernarea PDL au mai cauzat anumite pierderi: „În anul 2012 au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficienţe şi din cauza faptului că ele au fost atât de mari încât n-am putut să deblocăm programul până în acest moment. Este un risc major pe care-l avem şi în 2013, să avem o dezangajare de 10 milioane de euro”.

    În plus, din cauza acestor deficiențe guvernarea PDL a pus în pericol și viitoarea programare 2014–2020, a adăugat ministrul Agriculturii: „Din cauza deficienţelor înregistrate, guvernarea PDL a pus în pericol şi viitoarea programare 2014-2020 din punct de vedere al cuantumului alocat pe programul naţional de pescuit pentru că CE se uită în urmă la capacitatea României de a atrage fonduri europene şi, văzând că au fost aceste deficienţe, este posibil ca fondurile în perioada următoare să fie diminuate”.

    Plăţile prin Programul Operaţional pentru Pescuit au fost întrerupte pe 13 ianuarie 2012 din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management. România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane de euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, dintre care 230,714 milioane de euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90