EcoMoto 930×122

    TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

    Ministrul Agriculturii: „Industria cărnii, o piață de 1,7 miliarde de euro”

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat azi, la un seminar dedicat industriei cărnii din România, că acest sector reprezintă o piață extrem de importantă pentru țara noastră, cu o valoare estimată la 1,7 miliarde de euro, piață care înregistrează, însă, o evaziune de circa 40%.

    TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_2TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_3TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_4TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_5„Industria cărnii reprezintă o piață extrem de importantă pentru România, având o valoare estimată la 1,7 miliarde de euro, dar care înregistrează și o evaziune în jurul procentului de 40%, deci sume importante pe care bugetul de stat, din păcate, nu poate să le colecteze. Obiectivul principal pentru dumneavoastră este eliminarea concurenței neloiale din piață și rezolvarea situației în care ne aflăm și care trenează de foarte mulți ani. Trebuie să găsim soluții pentru a avea un mediu concurențial corect și a salva societățile din acest domeniu”, a spus Constantin.

    El a precizat că în prezent România importă 60-70% din materia primă pentru această piață, deși este o țară cu tradiție în creșterea animalelor. „România a fost și este o țară a crescătorilor de animale, dar pe anumite specii efectivele au scăzut în ultimii 20 de ani, chiar dacă subvențiile europene au micșorat această scădere accentuată înregistrată la aproape toate speciile, cu mici excepții, respectiv la ovine și caprine. Din păcate, importăm foarte mult pentru industria cărnii, circa 60-70% din materia primă de care dumneavoastră aveți nevoie. E un lucru neplăcut într-o țară cu potențial uriaș pentru a crește animale și pentru a produce suficient nevoilor pe care le avem! Azi, din cauza efectivelor scăzute, dar și din cauza prețurilor și a costurilor de producție care sunt mai mari decât în alte state, se importă foarte mult”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

    Potrivit sursei citate, România a avut la dispoziție în ultimii ani fonduri europene importante pentru dezvoltarea fermelor și a unităților de procesare, dar, din nefericire, acestea s-au dovedit insuficiente, în condițiile în care importurile de materie primă din industria cărnii sunt la un nivel de 70%. „În actualul PNDR am avut peste 1,3 miliarde de euro pe măsura 121 prin care cei care au vrut să-și dezvolte ferme de creștere au avut posibilitatea să investească sume importante, și s-au investit sume importante, dar, din păcate, insuficiente ca să asigurăm materia primă. De asemenea, cei care au vrut să-și dezvolte unități de procesare au avut la dispoziție 1 miliard de euro prin măsura 123. România are unități importante de procesare, dar trebuie să ne asigurăm în viitorul PNDR că vom avea suficiente ferme de producție și de creștere, astfel încât să ieșim din această situație în care importăm 70% din materia primă”, a adăugat șeful MADR.

    Referitor la deblocarea exporturilor pe piața din Rusia, ministrul Agriculturii a declarat că „produsele noastre alimentare sunt competitive și pot să facă față pe oricare dintre piețele lumii”. „Exporturile pe această zonă nu sunt foarte multe și apreciez eforturile pe care le-ați făcut pentru a deschide noi piețe. Sunt conștient că rolul ministerului este nu doar să plătească subvențiile în fiecare an, ci să-și întărească tot mai mult politicile, și una dintre ele se referă la deschiderea de noi piețe pentru produsele românești. Vom pune în continuare presiune pe piața din Rusia, pentru că produsele noastre pot să facă față, sunt competitive pe oricare dintre piețele lumii, inclusiv în Rusia. Aici nu vorbim despre chestiuni politice, ci despre chestiuni economice, și cred că din acest punct de vedere se poate deschide orice piață”, a precizat Constantin. Carnexpo 2013-cel mai mare târg din sud-estul Europei specializat pe industria cărnii și domeniile conexe acesteia-reunește sub același pavilion atât companii de prestigiu la nivel internațional, cât și principalii jucători din industria cărnii din România.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90