930×122 CAPRA 5

    TARGUL_CARNEXPO_DANIEL_CONSTANTIN_1

    Ministrul Agriculturii vrea câte un tanc de răcire a laptelui în fiecare comună

    Guvernul a aprobat astăzi un proiect al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care asociațiile micilor agricultori de la nivel local vor primi fonduri pentru achiziționarea a câte unui tanc de răcire a laptelui, astfel încât materia primă să poată fi ținută în condiții igienice până la livrarea către procesatori.

    Potrivit unui document intrat în posesia Ziare.com, beneficiarii sunt producătorii agricoli și crescătorii de animale care dețin până la 5 capete de vaci de lapte și care sunt organizați într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul comunei. Beneficiarii vor primi 5.000 de euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor. Obiectivele măsurii de finanțare, în valoare totală de circa 16 milioane de euro, sunt menținerea producției de lapte livrată la procesare și asigurarea calității laptelui în conformitate cu cerințele comunitare, precum și evitarea închiderii exploatațiilor de vaci de lapte de dimensiuni mici.

    Conform documentelor oficiale, din cauza evolutiei pieței preluarea zilnică a laptelui-materie primă provenit de la ferme de dimensiuni reduse devine tot mai neatractivă pentru procesatori în lipsa existenței unei oferte cantitative concentrate. Astfel, exista pericolul ca unitățile de procesare să considere neviabilă economic colectarea laptelui-materie primă de la nivelul comunelor, fapt care ar pune în pericol existența viitoare a micilor ferme. De asemenea, crescătorii de vaci de lapte care dețin efective reduse pot fi refuzați la încheierea de contracte de livrare din cauza lipsei facilităților de depozitare și răcire a laptelui, motivele principale fiind lipsa concentrării ofertei și a capitalului necesar achiziționării unor astfel de instalații, cauzate de reticiența sistemului bancar în acordarea de credite.

    Respectarea cerințelor de igienă a mulsului la nivelul fermei nu este suficientă pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui, esențiala fiind păstrarea acestuia la o temperatură scăzută, corespunzătoare normelor, până la predarea către procesare, se arată în documentele Ministerului Agriculturii. (Articol preluat de la Ziare.com)

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3