Donaris 930 x 122

musat_rs

Musat: trebuie sa avem grija la chelutirea banilor europeni

Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia, a atras atenţia că România trebuie să îşi rezolve problemele de corelarea a legislaţiei naţionale cu cea europeană. De asemenea, trebuie adoptate modificările în legislaţia achiziţiilor publice pentru fluidizarea achiziţiilor şi definirea foarte clară a conflictului de interese, inclusiv prin definirea condiţiilor restrictive.

Pe de altă parte, Muşat s-a arătat totuşi încrezător că România poate depăşi, cu foarte multă atenţie, aceste obstacole. „Ce a spus comisarul Hahn mi se pare pe de o parte îmbucurător, în sensul că România are şansa de a primi acelaşi nivel de bugetare de aproape 20 miliarde euro, în pofida dificultăţilor pe care Europa le traversează, dar trebuie să fim conştienţi că va fi mult mai greu. Dacă vor rămâne stabilite priorităţile despre care se discută acum, nouă ne va fi mult mai greu să ne adaptăm nevoile la ce finanţează UE. Mă gândesc că dacă va trebui să facem proiecte de economie electronică, vom fi nevoiţi să asudăm din greu ca să luăm totuşi bani europeni.

Miza este de a ne uni toate eforturile de la toate nivelurile, de a face acţiuni de lobby pentru a identifica celelalte ţări din Uniune care au aceleaşi nevoi cu ale României şi de a reuşi să le impunem pe agenda UE. Dacă din alte motive nu vom reuşi să facem aceste lucruri există posibilitatea ca suma de 40 miliarde pe care responsabilii europeni o declară ca fiind la dispoziţia României să fie un obiectiv prea îndepăratat.

Cea mai importantă cauză care ne-ar duce la scăderea fondurilor ar fi necheltuirea actualelor sume şi, mai grav, existenţa unor deficienţe în sistemele de implementare şi de verificare, a cererilor de rambursare, a plăţilor. Aici cred că este miza. Trebuie să avem cât mai puţine corecţii, deşi corecţiile individuale nu sunt foarte importante pentru program în ansamblu. Pericolul apare atunci când deficienţele sunt în sistem şi pot fi considerate generalizate. Şi ANRMAP trebuie să îşi facă treaba şi să verifice dosarele de achiziţii în timpul stabilit prin legislaţie şi să existe o liniaritate, o predictibilitate şi o constanţă a ceea ce face”, a subliniat Muşat. El a atras atenţia că perioada încărcată cu evenimente electorale care se apropie nu trebuie să influenţeze negativ derularea programelor.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3