930 x122 grota rece

    avramescu

    Performanta masurata in boci: Noi taieri

    Economistul Tiberiu Avramescu, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii Piteşti, atrage atenţia că anul acesta, pentru români, vor urma noi reduceri ale venitului şi creşteri de preţuri.

    „Prin acordul cu FMI, prin bugetul de stat se limitează fondul de salarii la 39 miliarde lei pentru angajaţii de stat. Sunt unul dintre cei foarte afectaţi de reducerile de salarii din sectorul bugetar. În execuţia bugetară pe 2010 fondul de salarii a fost de 41 miliarde lei. Deci anul acesta va trebui să ne încadrăm în ţinta de 39 de miliarde. Cum? Ori ne aşteptăm ca la finalul anului guvernul să nu-şi atingă ţinta de inflaţie de 4,4% stabilită în memorandum, fie să reducă salarii, fie să se aplice noi disponibilizări în sectorul public. Există şi posibilitatea să se recurgă cumulat la aceste măsuri.

    Pentru pensionari, acordul confirmă îngheţarea pensiilor pentru tot anul 2011. Ultima creştere a fost însă în octombrie 2008, astfel că, dacă corelăm inflaţia care a crescut permanent, pensiile de fapt continuă să scadă, ajungând la finele anului la o diminuare cu 15%.

    În sistemul sanitar, reducerile de cheltuieli se vor regăsi în închiderea celor 70 de spitale şi asigurarea a doar 70% din fondul de salarii. Deja a intrat în vigoare sistemul de coplată. Guvernul îşi propune să îşi reducă numărul de spitalizări cu 10%, deci nu prea mai avem voie să ne îmbolnăvim.

    Agricultorii vor fi şi ei foarte afectaţi, deoarece în scrisoarea de intenţie către FMI vor fi reduse subvenţiile pentru bunăstarea animalelor. Ca atare, şi noi vom fi afectaţi, deoarece alimentele vor avea preţuri mult mai mari.

    Şi în şcoli se fac reduceri, astfel că elevii vor fi nevoiţi, mai ales cei din mediul rural să parcurgă distanţe mari până ajung la şcoală. Mamele, persoanele care beneficiază de ajutoare sociale, vor fi şi ele afectate. Guvernanţii fac economii nu unde ar trebui, ci de pe urmă noastră.

    Şi, ca totul să fie şi mai dramatic, se prevede liberalizarea preţului gazelor naturale. Facturarea în prezent este compusă dintr-o cantitate de gaz de import şi o cantitate de gaz din producţie autohtonă, care este mai ieftin. Prin liberalizarea preţului, ne putem aştepta ca din 2013 să plătim un preţ dublu faţă de cel de azi”, a explicat cadrul universitar.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3