930×122 CAPRA 5

    stroescu2

    Preţul grâului a scăzut, dar pâinea nu s-a ieftinit!

    Pâinea se vinde la acelaşi preţ, cu toate că procesatorii cumpără grâul mult mai ieftin decât anul trecut. Accesibilitatea redusă a fermierilor la depozite şi silozuri este principala cauză a acestui fenomen.

    De la 0,85–0,90 de lei, cu cât se vindea kilogramul de grâu anul trecut, acum agricultorii mai încasează pentru aceeaşi cantitate de grâu între 0,58 şi 0,65 de lei, după cum ne-a informat Marius Stroescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Argeș. Acesta spune că, fiind un an bun din punct de vedere al producţiei de grâu, agricultorii sunt cei în dezavantaj, asta pentru că se vinde cu un preţ mic pe piaţă. Neavând unde să depoziteze producţia de grâu, sunt nevoiţi să vândă.

    „Procesatorii sunt cei care au de câştigat din toată această treabă. Ei cumpără ieftin, dar preţul de vânzare al unei pâini a rămas acelaşi, în condițiile în care preţul pe o pâine ar trebui să fie de 0,60 de lei”, ne-a declarat Stroescu.

    El afirmă că în judeţul Argeş producţia medie de grâu la hectar este de 3.100 de kilograme, înregistrându-se astfel o creştere cu aproape 32% față de anul trecut. De asemenea, la orz se înregistrează o creştere de 40% comparativ cu 2012, existând o producţie de 3.500 de kg/ha.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90