930×122 CAPRA 5

    magiun_topoloveni

    Produse argesene pe rafturile hipermarketurilor

    Hipermarketurile din Arges ar putea fi obligate sa acorde un loc special pe rafturi pentru produsele romanesti. Este vorba de un proiect de lege elaborat de mai multi parlamentari care ar vrea ca unitatile mentionate sa dedice 10% din spatiile pe rafturi exclusiv produselor autohtone si locale.

    Masura este argumentata prin faptul ca „blocajul la care recurg marile magazine de retail in ceea ce priveste produsele expuse afecteaza producatorii romani, iar masura noastra are ca scop sustinerea economiei autohtone”. Proiectul prevede si amenzi, pentru nerespectarea atribuirii unor rafturi special dedicate produselor autohtone, cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

    In Arges, ca de altfel in mai toate zonele tarii, productia autohtona este slab sustinuta, lipsa asocierii producatorilor fiind una dintre problemele care stau in calea accesului pe rafturile hipermarketurilor, dupa cum ne-a declarat Iulian Cujbescu, vicepresedinte al Asociatiei Agro Arges.

    Pentru ca un asemenea proiect sa fie implementat, insa, trebuie ca produsele argesene si nationale sa fie inregistrate. Ori, in Arges nu avem decat cateva marci recunoscute, respectiv branza si cascavalul de Rucar, magiunul de Topoloveni si tuica de Cosesti.

    Exista insa si probleme de natura legislativa privind conformarea normelor europene in privinta acestui proiect de lege, motiv pentru care sunt sanse mari sa nu fie adoptat. Respectiv, in cadrul comunitatii europene nu poate fi introdusa o asemenea prevedere obligatorie, ci cel mult pot fi facute intelegeri punctuale bazate pe negocieri.

    [555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90