Donaris 930 x 122

    bani_numaratoare

    Restante tot mai mari la bancile din Arges

    Conform ultimului raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind comportamentul financiar al populatiei si al agentilor economici in profil teritorial, argesenii au mai multe restante la banci, dar si mai putini bani in conturi. Cifrele arata ca in vreme ce datoriile la banci se acumuleaza si cresc de la luna la luna, valoarea depozitelor si a altor instrumente de economisire scade pentru a doua luna consecutiv.

    Din punct de vedere al restantelor acumulate, valoarea acestora este deja de peste 3 ori mai mare decat cea inregistrata la debutul anului trecut.

    Din punct de vedere al creditelor, valoarea insumata a acestora a fost luna trecuta de 4,59 miliarde de lei, mai mica decat in luna precedenta cu aproape 60 de milioane de lei. Executarile silite efectuate de banci, dar si diminuarea soldurilor (credite „stinse”) au facut ca acest lucru sa fie posibil, fapt coroborat cu limitarea creditarii noi.

    Din punct de vedere al restantelor la plata ratelor, insa, se inregistreaza o crestere de la luna la luna. Daca in iunie 2010 valoarea totala a restantelor in Arges era de 373,3 milioane de lei, in iulie s-a ajuns la 393,4 milioane de lei. In structura restantelor (mai vechi de 30 de zile) se constata ca „vin tare din urma” restantele la creditele in valuta: restantele la creditele in lei erau in iulie in valoare de 219,2 milioane de lei, in timp ce valoarea creditelor in valuta ajunsese la 174,2 milioane de lei. Trebuie mentionat faptul ca de la debutul crizei si pana acum restantele au fost numai pe un trend ascendent.

    Pe de alta parte, si tendinta de economisire a fost puternica de la debutul crizei. Oamenii si agentii economici au incercat sa isi constituie rezerve „pentru zile negre”, iar semnalele proaste date de guvernanti – care nu incurajeaza consumul – au facut ca lumea sa fie in expectativa.

    In iulie 2010 s-a ajuns la un volum total al depozitelor si al disponibilitatilor bancare in Arges in valoare de 6,55 miliarde de lei, in scadere cu aproape 100 de milioane de lei fata de iunie 2010. Este pentru a doua luna la rand cand se constata o diminuare a acestor indicatori, semn ca oamenii incep sa mai scoata bani de la ciorap.

     

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90