930×122 CAPRA 5

    lei-ron-bani

    Salariile, crescute artificial in decembrie

    Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2010, spun statisticienii. Numai ca este vorba de un castig salarial crescut artificial. A fost, totusi, luna cadourilor, iar unele firme si institutii au mai dat si prime sau tichete-cadou, lucru care s-a fact resimtit in ceea ce priveste veniturile angajatilor, desi nu la toti.

    Conform ultimelor date statistice, castigul salarial mediu nominal net a fost in luna decembrie 2010 de 1.496 lei, in crestere fata de aceeasi luna a anului anterior cu 19 lei. Fata de luna noiembrie, avansul castigului salarial mediu nominal net a fost de 119 lei.

    Salariul mediu nominal brut a fost de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decat in luna precedenta. Cele mai mari valori ale castigului salarial s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

    Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei in activitatile de intermedieri financiare si de 856 lei in hoteluri si restaurante. Cresterile au avut insa loc artifical, ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta) si platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare).

    Avem de-a face cu o situatie similara celei in care statisticienii sustin ca somajul a scazut. De fapt, este vorba de o mascare a realitatii, caci somajul a scazut nu pentru ca mai multe persoane si-ar fi gasit locuri de munca, ci pentru ca au iesit din evidentele autoritatilor, perioada de acordare a indemnizatiilor lor expirand. Si in cazul veniturilor, sunt introduse in calcul elemente variabile, deci nu este vorba de o constanta. In fapt, salariile s-au redus ca urmare a crizei si a masurilor luate de guvernanti.

    [555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90