NOR CURIER 930X122

    lei-ron-bani

    Salariile, tot mai mici!

    Conform celor mai recente date statistice, în România se câştigă tot mai puţin. Dacă punem la socoteală şi devalorizarea monedei naţionale şi creşterea preţurilor, ne putem da seama care sunt cauzele care au dus la scăderea puterii de cumpărare.

    Datele arată că în luna mai 2013 câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 de lei, cu 3,2% mai mic decât în luna aprilie 2013. Potrivit Institutului Național de Statistică, indicele câştigului salarial real pentru luna mai 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,8%.

    Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,7%, cu 4,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2013.

    În luna mai 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale de Paşti.

    De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate și de diminuarea producţiei ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte).

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90