New Profesional Consult 930 x 122

    hrana

    Se mananca mai putin

    Criza economica si masurile neinspirate luate de guvernanti au facut ca argesenii, ca si majoritatea celorlalti cetateni ai tarii, sa intre la o dieta speciala, semnificativ mai redusa decat de obicei. Totusi, comenzile pentru industrie au crescut.

    Conform datelor statistice, comenzile noi din industrie au crescut in primele noua luni ale anului in curs cu 26%, in conditiile in care dupa primul semestru ritmul de crestere fusese de 23,9%. De asemenea, cifra de afaceri a companiilor din industrie si-a mentinut ritmul de crestere la 10,8%.

    In paralel, vanzarile din comertul cu amanuntul si-au redus ritmul de scadere, de la 5,1% dupa primele sase luni la 4,9% in intervalul ianuarie-septembrie. Diminuarea ritmului de scadere a cifrei de afaceri din industrie ar putea fi explicata mai degraba de cresterea inflatiei dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, decat de o revenire a consumului.

    Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere in termeni reali de 0,5% in trimestrul II fata de aceeasi perioada din 2009. In septembrie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 14,1%, peste media lunilor anterioare, in timp ce comenzile noi au avansat cu 29,9%. Totodata, vanzarile cu amanuntul – principalul indicator pentru consumul intern – a scazut cu 2% in septembrie fata de aceeasi luna din 2009, sub media din primele noua luni.

    Comenzile pentru bunurile intermediare si pentru bunurile de capital au avut cea mai buna dinamica in septembrie, de 35% si respectiv 34,3%, in timp ce bunurile de folosinta indelungata si cele de uz curent (care reflecta mai degraba consumul populatiei) au inregistrat o crestere mai redusa, de 14,4% si respectiv 2,1%.

    Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au scazut cu 6,8% in septembrie, in timp ce vanzarile de produse nealimentare s-au redus cu 9,4%. Comertul cu amanuntul al carburantilor a avut insa o crestere de 18% in septembrie si 3% in primele noua luni.

     

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3