930 x122 grota rece

harta-judetul-arges

Starea…statistica a Argesului

Ultimele date furnizate de Directia de Statistica Arges indica faptul ca situatia economica a judetului inregistreaza o usoara inbunatatire dupa 2 ani in care toti indicatorii au fost numai pe descrestere, cu exceptia exporturilor. Cifrele prezinta un tablou cat se poate de viu si de exact al starii actuale a judetului, in conditiile in care guvernantii sustin ca iesirea din recesiune s-a produs. Situatia nu este tocmai roz, insa, mai fiind destul de mult pana departe…

Comparativ cu luna februarie 2010, castigul salarial mediu brut la nivelul judetului a crescut pe ansamblu cu 5,2%. Si salariul mediu brut a inregistrat o crestere de 4,8% fata de perioada mentionata anterior. Majorarile sunt datorate in special recuperarii a circa 12% din salariile reduse anul trecut pentru bugetari si dezghetarii sectorului constructiilor. Totusi, daca avem in vedere scumpirea carburantilor, cresterea pretului la alimente si inflatia, se constata ca aceste majorari de salarii nu sunt acoperite in realitate. Astfel, gaura din buzunarul argesenilor este de cel putin 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, efectivul salariatilor din judetul Arges a ajuns la 126.321 de persoane, in crestere cu doar 38 persoane (+0,03%) fata de efectivul salariatilor de la finele lunii ianuarie 2011. Totusi, fata de cei peste 133.000 de angajati de dinainte de criza economica si financiara, numarul salariatilor este in continuare redus iar perspectivele pe piata muncii in judet sunt destul de limitate. Jumatate dintre angajatii argeseni lucreaza in servicii, iar 48% in industrie si constructii. Numai daca ne raportam la sfarsitul lunii februarie 2010, efectivul total al salariatilor s-a redus cu 6.464 persoane (-4,9%).
Trebuie spus ca numarul somerilor, in acelasi timp, a ajuns la 18.842 persoane, in crestere chiar cu 17 persoane (+0,1%) fata de finele lunii precedente. Se inregistreaza o scadere cu 7.304 persoane (-27,9%) comparativ cu sfarsitul lunii corespunzatoare din anul 2010, dar acest lucru nu se datoreza vreunui boom economic. Pur si simplu unii someri au iesit din evidentele AJOFM, dar tot cautatori de loc de munca sunt. Numarul somerilor neindemnizati a fost de 8.800 persoane.

Nici din punct de vedere demografic nu sta prea bine Argesul. Natalitatea s-a redus intr-o luna cu 5,1%, in timp ce mortalitatea generala se mentine la cote ridicate (666 decese inregistrate intr-o singura luna). Comparativ cu luna februarie 2010, numarul de nascuti-vii inregistrati a fost mai mic cu 7,5% (-33 nascuti-vii), numarul deceselor fiind mai mare cu cu 6,4% (+40 persoane decedate). In consecinta, sporul natural a fost negativ. Nici de casatorii nu le mai arde argesenilor, fiind vorba de un eveniment destul de costisitor. Numarul casatoriilor s-a redus cu aproape 2%, in timp ce numarul divorturilor a crescut de 7 ori (100 de divorturi mai multe de la o luna la alta).

In ceea ce priveste exporturile, Argesul gazduieste prima companie a tarii din acest punct de vedere. Astfel, in numai o luna, valoarea exporturilor realizate in judetul nostru a fost de 372 milioane de euro, din care peste 80% este generata de vanzarea de autovehicule si componente auto. In conditiile in care importul de marfuri a totalizat, in Arges, 206,8 milioane de euro, se poate trage concluzia ca s-a inregistrat un excedent comercial de 120,4 milioane de euro. Comparativ cu luna decembrie 2009, excedentul comercial inregistrat a crescut cu 57,5%.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3