930×122 CAPRA 5

bani_numaratoare

TVA de 24%

Inevitabilul s-a produs. In conditiile in care Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor cu 15% este o masura neconstitutionala, Guvernul a trecut la aplicarea planului B: majorarea taxelor. Astfel, intr-o sedinta extraordinara a Executivului care a avut loc sambata, 26 iunie, guvernantii au decis majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 24%, dar au mentinut valoarea cotei unice de impozitare a veniturilor la 16%.

Masura majorarii TVA, discutata deja cu Fondul Monetar International, va avea efecte in lant, mediul privat urmând sa fie afectat. Taxa pe valoarea adaugata se va regasi insa si in buzunarul oricarui cetatean, actuala grija a guvernantilor fiind aceea de a tine sub control inflatia care ar putea creste. De asemenea, Guvernul a decis sa urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea pensiilor speciale. Vestea privind majorarea TVA (care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie) i-a surprins pe oamenii de afaceri argeseni intr-un mod neplacut.

„Din banii de rulaj creditez statul!”

Ion Glisca, presedintele Federatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din judetul Arges, ne-a declarat ca se astepta la o decizie de acest gen, numai ca nu la o majorare atât de drastica. „Vai de noi! E foarte mult! Este o majorare prea mare! De aici va câstiga statul mai multi bani, caci din cota unica nu era mare lucru. Acum, noi firmele va trebui sa reducem cheltuielile, sa diminuam salariile, sa mai dam afara din oameni. Ni se vor reduce veniturile, pentru ca va scadea consumul. Marea problema este aceea ca noi platim TVA la facturare, nu la incasare, si practic din banii de rulaj creditam statul! Ne asteapta vremuri grele, deja euro si dolarul au sarit mult in sus, asa ca vor creste si costurile cu creditele. Este o masura care ne va afecta exact in perioada in care ne asteptam sa ne mearga mai bine!”, ne-a declarat Ion Glisca.

„Va fi rau pentru toata lumea”

La rândul sau, Ion Branescu – presedintele Camerei de Comert si Industrie Arges – ne-a declarat ca va urma o perioada foarte dificila. „Este o masura care trebuia luata, altfel de unde sa mai ia statul bani? De la pensionari nu se poate, asa ca s-au orientat catre TVA. Din pacate, o asemenea masura va fi foarte rea pentru toata lumea, si pentru agentii economici, si pentru bugetari, si pentru pensionari. Si asta deoarece TVA-ul se regaseste in buzunarul tuturor”, ne-a declarat Ion Branescu.

„Vor urma scumpiri, si nu doar de 5%”

In opinia omului de afaceri Vasile Mihailescu, vor urma scumpiri in lant, dar acestea nu vor acoperi cu doar diferenta de 5% dintre valoarea actuala a TVA si cea decisa de Guvern. „TVA-ul mai mare scade consumul, asa ca agentii economici vor incerca sa compensese prin alte cresteri in preturi. Este o lovitura fatala pentru noi, agentii economici care mai producem plus valoare in tara asta. Inseamna ca si consumul va scadea foarte mult. Nu stim ce sa mai credem, pentru ca orice absolvent de Stiinte Economice stie ca intr-o perioada de criza nu se majoreaza taxele, ci se reduc. O alta consecinta este aceea ca va creste evaziunea fiscala foarte mult”, ne-a declarat Vasile Mihailescu.

{loadposition inside}

 

 

555×222  MAIA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA