- Publicat de: ePitești
- 17-05-2019, ora 14:49
- Editorial
DAR CHIAR TE ROG SĂ NU TE DUCI LA VOT!
Dar chiar te rog să nu te duci la vot! De câteva zile bune rețelele sociale și presa, mai mult sau mai puțin tradițională, sunt invadate de mesaje prin care o grămadă de oameni importanți fac apeluri care mai de care mai vibrante către concetățenii lor ca să meargă la vot.
Citiți și: „Cei care astăzi susțin CG, vă rog să vă gândiți bine”Multe dintre aceste apeluri mi se par de bun simț, cu argumente viabile, de natură să convingă pe orice om interesat de subiect că votul pe care îl va da pe 26 mai, la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție, este nu numai firesc, dar și util. Nimeni, însă, nu pare să fie direct interesat de majoritatea aceea tăcută, care decide an de an rezultatul oricăror alegeri prin simplul fapt că nu participă la ele.
Cu toate că partidele mari își doresc, în mod firesc, ca oamenii care nu vin la vot de obicei să stea și acum acasă, ca să nu le strice lor jocurile cu primari, politruci și propagandiști (îndeobște cunoscuți, pe vremuri, sub numele de jurnaliști). Și pentru asta fac tot ce pot ca să-i convingă, firește nu pe față, ci doar prin campanii cât mai agresive și mai murdare, să nu-și exercite dreptul de vot.
Citiți și: Românii continuă să voteze! Cifrele oficiale ating nivele recordNu-i vorbă, cei mai mulți dintre cei care nu vin la alegeri nici nu sunt interesați de ele, din motive diferite. Nu voi vorbi, însă, aici despre cei care nu vin la votul pentru referendum în semn de protest, pentru că, așa cum a stabilit și Curtea Constituțională a României, absența la referendum reprezintă o opțiune la fel de corectă ca oricare alta. Mă refer, însă, la cei care chiar nu știu ce-i aia vot, la cei care oricum n-au încredere în sistem și în democrație în general, la cei care se plâng că n-au pe cine vota sau la cei care consideră că și dacă ar vota, voturile lor ar fi furate. Și poate că e mai bine așa, ca cei care nu au încredere într-un sistem care și-a dovedit, în ultimii 30 de ani, avantajele în fața comunismului și chiar și în fața democrației de pe vremea monarhiei să nu se implice în procesul electoral.
Pentru că, dacă după ani și ani în care presa îți arată cum e cu votarea, cu aleșii, cu schimbarea democratică a puterii, cu primari răi care pot fi înlocuiți de primari buni, cu președinți care nu rămân până la moarte în funcție, tu încă trăiești în trecut, suspinând după Ceașcă sau în bula ta, nefăcând vreo clipă legătura între prețurile mari și serviciile proaste, pe de-o parte, și guvernarea incompetentă și statul lacom, pe de alta, poate țara asta nu are nevoie de părerea ta.
Poate pentru a crește și a ajunge una dintre țările care contează cu adevărat în Europa și în lume, România orientată către viitor nu trebuie să se mai milogească la cetățenii săi să vină la vot. Poate merită să se bazeze, să zicem printr-un sistem asemănător cu cel american, de înregistrare înainte de vot, doar pe cetățenii care sunt interesați de viitorul comunității.
Așa că, dacă nu ești interesat, dragă concetățene, stai deoparte. Dar chiar te rog să nu te duci la vot! Nu ești obligat, nu-ți dă nimeni amendă dacă nu votezi și nu-ți dă nimeni un kil de ulei și unul de zahăr la ieșirea de la urne. E drept, sunt unii care-ți dau înainte, dar dacă ești inteligent știi că n-au cum să verifice cum ai votat.
Vezi-ți, așadar, de treburile tale de zi cu zi, pleacă în ziua alegerilor la munte sau la mare sau fă un grătar cu prietenii și lasă-i pe cei cărora le pasă să voteze și pentru tine! Nu e nicio rușine să refuzi să-ți exerciți un drept, doar în Declarația Universală a Drepturilor Omului sunt atâtea drepturi pe care oricum nu le exercităm sau de care nu putem beneficia, din diferite motive.
Pe de altă parte, însă, te rog eu, când vine Ziua României, nu te mai bate cu pumnul în piept că ești patriot. Nu mai posta citate din mari figuri ale istoriei românești, încercând să arăți cât de mult îți iubești țara. Pentru că, dacă n-ai câteva minute la dispoziție pentru un vot, o dată sau de două ori pe an, dacă nu și mai rar, asta arată cât de mult îți pasă de orașul tău și de țara ta.
Pentru că, în ziua de azi, patriotismul nu se mai arată cu arma în mână, pe câmpul de bătălie, ci prin implicare în alte moduri. Prin voluntariat, prin donații pentru cei mai puțin norocoși, prin intrarea în organizații non-guvernamentale de genul Crucea Roșie sau chiar în politică, dacă o faci pentru a-ți ajuta semenii, nu pentru bani sau putere. Și, bineînțeles, prin vot. Cel mai simplu mod prin care poți arăta că îți pasă. Și cel mai eficient, dacă ne gândim că multe dintre țările care o duc mai bine decât noi au prezență mare la urne, indiferent dacă votul este obligatoriu sau nu.